- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Puolison avio-oikeutta toisen puolison omaisuuteen voidaan rajoittaa tai se kokonaan poistaa avioehtosopimuksella. Avioehtosopimus voi olla avio-oikeuden täydellisesti poissulkeva, jolloin kummallakaan puolisolla ei ole oikeutta mihinkään toisen puolison omaisuuteen tai osittainen tai yksipuolinen, jolloin vain toisen puolison avio-oikeutta rajoitetaan. Avioehdolla voidaan määrätä niin siitä omaisuudesta joka puolisoilla on ehtoa solmittaessa kuin siitäkin omaisuudesta jota he tulevat myöhemmin saamaan. Puolisot voivat tehdä avioehtosopimuksen avioliiton jo solmittuaan, vaikka käytännössä kihlakumppanit sen tekevät usein etukäteen.
Avioehtosopimus tulee rekisteröidä jotta se tulisi voimaan. Rekisteröinti on mahdollista vasta kun avioliitto on solmittu. Jos taas avioeroasia on vireillä, puolisot ovat eronneet tai toinen puoliso on kuollut, rekisteröinti ei ole enää mahdollista. Avioehtosopimuksen voi siis saattaa lainvoimaiseksi vain avioliiton aikana. Avioehtosopimusta voidaan myös avioliiton aikana muuttaa uudella sopimuksella.
Avioehtosopimuksen voimaansaattaminen vaatii molempien puolisoiden hyväksynnän. Mikäli siis haluaa varmistua siitä, että avioliitossa pätevät tietynlaiset varallisuussuhteet, täytyy avioehtosopimus tehdä etukäteen, jolloin se tulee voimaan kun se rekisteröidään avioliiton solmimisen yhteydessä. Avioehtosopimus ei konkretisoidu vielä avioliiton aikana vaan vasta sen purkautuessa ja omaisuuden osituksen yhteydessä. Avioehtosopimukseen voidaan liittää lykkääviä ja purkavia ehtoja ja siinä voidaan esimerkiksi määrätä, että jos avioliitto purkautuu eron johdosta, ei puolisoilla ole oikeutta toistensa omaisuuteen.
Avioehtosopimusta laadittaessa kannattaa kääntyä lakimiestemme puoleen, jotta vältytään pätemättömiltä sopimuksilta.
- Avioehtosopimus voidaan laatia ennen vihkimistä, mutta se voidaan rekisteröidä vasta avioliiton aikana
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.