Minilex - Lakipuhelin

Avioehtosopimus avioliiton aikana

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Puolison avio-oikeutta toisen puolison omaisuuteen voidaan rajoittaa tai se kokonaan poistaa avioehtosopimuksella. Avioehtosopimus voi olla avio-oikeuden täydellisesti poissulkeva, jolloin kummallakaan puolisolla ei ole oikeutta mihinkään toisen puolison omaisuuteen tai osittainen tai yksipuolinen, jolloin vain toisen puolison avio-oikeutta rajoitetaan. Avioehdolla voidaan määrätä niin siitä omaisuudesta joka puolisoilla on ehtoa solmittaessa kuin siitäkin omaisuudesta jota he tulevat myöhemmin saamaan. Puolisot voivat tehdä avioehtosopimuksen avioliiton jo solmittuaan, vaikka käytännössä kihlakumppanit sen tekevät usein etukäteen.

Avioehtosopimus tulee rekisteröidä jotta se tulisi voimaan. Rekisteröinti on mahdollista vasta kun avioliitto on solmittu. Jos taas avioeroasia on vireillä, puolisot ovat eronneet tai toinen puoliso on kuollut, rekisteröinti ei ole enää mahdollista. Avioehtosopimuksen voi siis saattaa lainvoimaiseksi vain avioliiton aikana. Avioehtosopimusta voidaan myös avioliiton aikana muuttaa uudella sopimuksella.

Avioehtosopimuksen voimaansaattaminen vaatii molempien puolisoiden hyväksynnän. Mikäli siis haluaa varmistua siitä, että avioliitossa pätevät tietynlaiset varallisuussuhteet, täytyy avioehtosopimus tehdä etukäteen, jolloin se tulee voimaan kun se rekisteröidään avioliiton solmimisen yhteydessä.  Avioehtosopimus ei konkretisoidu vielä avioliiton aikana vaan vasta sen purkautuessa ja omaisuuden osituksen yhteydessä. Avioehtosopimukseen voidaan liittää lykkääviä ja purkavia ehtoja ja siinä voidaan esimerkiksi määrätä, että jos avioliitto purkautuu eron johdosta, ei puolisoilla ole oikeutta toistensa omaisuuteen.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Avioehtosopimusta laadittaessa kannattaa kääntyä lakimiestemme puoleen, jotta vältytään pätemättömiltä sopimuksilta.

 

Vinkit

- Avioehtosopimus voidaan laatia ennen vihkimistä, mutta se voidaan rekisteröidä vasta avioliiton aikana

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa