Minilex - Lakipuhelin

Avioehtosopimusten yleisyys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehtojen määrä on lisääntynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana. Avioehtosopimuksella puolisot tai kihlakumppanit voivat määrätä, ettei kummallakaan tai toisella ole avio-oikeutta tiettyyn toisen omistamaan tai tulevaisuudessa omistamaan omaisuuteen. Avioehdon myötä omaisuuden puolittamisperiaate ei päde.

Avioehtosopimuksessa voidaan myös määrätä oikeus tiettyyn omaisuuteen, johon jommallakummalla ei ollut oikeutta aikaisemmassa avioehtosopimuksessa. Avioehtosopimuksessa voidaan sopia myös Suomen lain soveltamisesta avioliiton aikana. Tämä on järkevää etenkin silloin, kun aviopari asuu ulkomailla. Sopimus tulee tehdä kirjallisesti ja se tulee voimaan, kun se on rekisteröity.

Avioehtoja tehdään nykyään enemmän kuin aiemmin, ja melkein joka kolmas avioliiton solmivista pariskunnista sopii omaisuuden jakamisesta avioehtosopimuksella. Viimeisen kymmenen vuoden aikana avioehtojen tekeminen on yleistynyt. 

Suomessa tilastoidaan avioehtorekisteriin rekisteröityjen asiakirjojen määrää sekä kuukausi- että vuositasolla. Avioehtoja on tällä hetkellä yli 200 000 kappaletta, ja viime vuosien aikana uusia avioehtoja on tehty noin 9000 kappaletta vuosittain. Tilastot avioehtojen määristä löytyvät Digi- ja väestötietoviraston internetsivuilta.

Yleisin avioehtosopimuksen sopimustyyppi on molemminpuolinen täysin avio-oikeuden poissulkeva avioehtosopimus. Tämä voi johtua sopimustyypin yksinkertaisuudesta ja selkeydestä. Osittaisia avioehtosopimuksia taas käytetään esimerkiksi silloin, kun halutaan suojella yritysomaisuutta tai perinnön säilymistä omassa suvussa.

Kaiken kaikkiaan avioehtosopimuksen tekeminen ei ole enää harvinaista. Sopimuksen yleistymistä on voinut helpottaa avioehtosopimuksia koskevan sääntelyn helpottumisella ja yhteiskunnan muutoksella: avioliitot esimerkiksi solmitaan nykyään vanhemmalla iällä, ja siten puolisoille on ehtinyt kertyä varallisuutta.

Avioehdon tekemistä suositellaan erityisesti silloin, kun toisella puolisolla tai kihlakumppanilla on selkeästi enemmän omaisuutta tai jos toinen tulee saamaan tulevaisuudessa ison perinnön.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]