Minilex - Lakipuhelin

Avioehto ja lesken asema

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vaikka kumpikin puoliso omistaa avioliitossa oman omaisuutensa, on puolisoilla kuitenkin avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Avio-oikeus realisoituu avioliiton purkautuessa toimitettavassa osituksessa, jossa avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöt lasketaan yhteen ja kumpikin puoliso on oikeutettu saamaan puolet tästä säästöstä. Avio-oikeus on kuitenkin mahdollista poistaa joko kokonaan tai osittain avioehtosopimuksella eli avioehdolla. Avioliiton purkauduttua toisen puolison kuolemaan on avioehdolla vaikutuksia omaisuuden ositukseen ja lesken asemaan kuolinpesässä.

Mikäli puolisoilla ei ole lainkaan avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, toimitetaan osituksen sijaan omaisuuden erottelu. Tällöin leski ei ole myöskään puolisonsa kuolinpesän osakas, ellei hän ole perillinen tai testamentinsaaja. Tällöin leskeä ei esimerkiksi tarvitse ottaa mukaan kuolinpesän päätöksentekoon tai perinnönjakoon. Jos avioehdolla on kuitenkin rajattu avio-oikeuden ulkopuolelle vain osa omaisuudesta, täytyy ositus toimittaa ja leski on pesän osakas osituksen toimittamiseen saakka. 

Avioehto ei kuitenkaan poista lesken oikeuksia, vaikka leski ei olisikaan pesän osakas. Siten leski saa esimerkiksi pitää jäämistön jakamattomana hallinnassaan siihen asti, kunnes jakovaade esitetään perillisten toimesta. Jakovaatimuksesta huolimatta hän saa joka tapauksessa pitää hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetyn asunnon ja asuntoirtaimiston, jos vastaavaa omaisuutta ei kuulu hänen omaan varallisuuteensa. Leski voi myös periä avioehdosta riippumatta. Näin on silloin, jos kuolleelta puolisolta ei jää ollenkaan rintaperillisiä. Tällöin vainajan jäämistö siirtyy kokonaan leskelle.


» Haluatko vastauksen lakiasiaasi? - Soita 0600 12 450 »  Minilexin lakipuhelin on niitä harvoja palveluita, joita suosittelen ystävilleni.

  Mies, Länsi-Suomi


  Lakimiehet ovat avuliaita ja löytävät ratkaisuja vaikeilta tuntuviin asioihin.

  Nainen, Etelä-Suomi


  Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.

  Nainen, Itä-Suomi
Avioehdolla puolisot voivat siis sopia avio-oikeuden ulottuvuudesta avioliitossaan. Toisen puolison kuolemantapauksissa avioehto vaikuttaa sekä omaisuuden jaon lopputulokseen että lesken osakkuusasemaan kuolinpesässä. Muilla tavoin ei avioehto kuitenkaan voi heikentää tai parantaa lesken oikeudellista asemaa. 

Jos sinulla herää kysyttävää avioehtosopimuksiin tai lesken oikeuksiin liittyen, saat neuvoja soittamalla lakipuhelimeemme!

Varoitukset

-Avioehtoa ei ole mahdollista laatia ja rekisteröidä enää avioliiton purkauduttua.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 040 663 6051 saat:

 • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
 • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
 • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa