Minilex - Lakipuhelin

Avioehto ja lapseton pari

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehto on avioparin välinen sopimus, jolla he sulkevat pois avio-oikeutensa toistensa omaisuuteen kokonaan tai osittain. Avioehdon vaikutukset tulevat ajankohtaisiksi avioliiton päättyessä eroon tai toisen puolison menehtymiseen. Avio-oikeuden poissulkemisella voi olla erilaisia perintöoikeudellisia vaikutuksia riippuen siitä, onko pariskunnalla lapsia vai onko kyseessä lapseton pari.

Avioeron yhteydessä asiaan ei juuri vaikuta se, onko parilla lapsia vai ei. Avio-oikeuden ulkopuolelle jätetty omaisuus pysyy omistajapuolison omistuksessa ja ositus kohdistuu vain mahdolliseen avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen. Eron jälkeen puolisot jatkavat elämäänsä tahoillaan.

Avioliiton päättyessä toisen puolison kuolemaan, tulevat kuvioon mukaan perintöoikeudelliset kysymykset. Kun avioparilla ei ole lapsia, perii leski vainajan koko omaisuuden. Toinen mahdollisuus on se, että vainaja on testamentannut omaisuutensa muulle taholle kuin puolisolleen. Ennen perinnönjakoa edellytettävät toimet ja leskelle tulevat varat riippuvat siitä, onko avioehto täydellisesti avio-oikeuden poistava vai ei.

Jos puolisot ovat avioehdolla sulkeneet kokonaan pois oikeutensa toistensa omaisuuteen, ei ositusta suoriteta. Avioehdolla ei kuitenkaan ole suurta käytännön vaikutusta silloin, kun pari on lapseton ja leski perii ensiksi kuolleen puolisonsa. Leski perii tilanteessa puolisonsa riippumatta siitä, vallitseeko heidän välillään avioehto. Avioehdolla on sen sijaan vaikutusta silloin, kun perintö on testamentattu muulle taholle kuin leskelle. Tällöin vainajan omaisuus ainoastaan erotetaan lesken omaisuudesta tai suoritetaan ositus avio-oikeuden alaisen omaisuuden osalta. Leski saa mahdollisessa omaisuuden osituksessa hänelle kuuluvan osan vainajan omaisuudesta, mutta itse perintö menee testamentinsaajalle.

Avioehdon ja lesken perintöoikeuden suhde on verrattain monimutkainen. Lakimiehen puoleen kannattaa kääntyä epäselvien kysymysten osalta. Kukin tapaus on erilainen, joten huomioon on mahdollisesti otettava muutkin kuin edellä mainitut seikat.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]