Minilex - Lakipuhelin

Ositus ilman avioehtoa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Normaalisti aviopuolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen avioliiton päättyessä eroon tai toisen puolison kuolemaan. Avio-oikeus tarkoittaa kummankin osapuolen oikeutta puoleen pariskunnan avio-oikeuden alaisen yhteenlasketun omaisuuden säästöstä. Ilman pariskunnan laatimaa avioehtoa kaikki omaisuus on avio-oikeuden alaista omaisuutta, ellei kolmas osapuoli ole toisin määrännyt. Avio-oikeuden toteuttamiseksi kaikki avio-oikeuden alainen omaisuus lasketaan yhteen ja jaetaan se kahteen osaan. Laskelman perusteella varakkaamman puolison on maksettava vähävaraisemmalle puolisolleen tasinkona sellainen summa, että molempien osuus yhteenlasketusta omaisuudesta on yhtä suuri.

Vaikka puolisoiden välillä ei olisi lainkaan avioehtoa, ei kaikki omaisuus silti välttämättä ole avio-oikeuden alaista ja siten ositettavaa omaisuutta. Toisen puolison sukulainen on esimerkiksi testamentissa tai lahjakirjassa voinut määrätä, että perinnön- tai lahjansaajan aviopuolisolla ei ole oikeutta kyseiseen omaisuuteen. Kyseinen avio-oikeusmääräys on mahdollinen myös henkivakuutuksen edunsaajamääräyksessä. Tällaista määräystä on noudatettava, jolloin niin sanottua avio-oikeusehtoa koskeva omaisuus erotetaan muusta omaisuudesta ja jätetään osituksen ulkopuolelle. Mikäli avioehtoa eikä avio-oikeus määräystä ole, kuuluu periaatteessa kaikki pariskunnan omaisuus avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen.

Osituksen toimittaminen on sinänsä suoraviivaisempaa silloin, kun puolisoiden välillä ei vallitse avioehtoa tai muuta avio-oikeutta rajoittavaa määräystä. Toisaalta tällöin puolisoiden on muistettava laskea osituksen piiriin kaikki henkilökohtainen ja yhteinen omaisuutensa, sekä niihin kohdistuvat velat. Osituksen sovittelu voi tulla kysymykseen, jos säännönmukainen ositus johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen. Sovittelun myötä avio-oikeuden alainen omaisuuserä voidaan esimerkiksi katsoa avio-oikeudesta vapaaksi omaisuudeksi. Lakimieheltä voi tiedustella osituksen toimittamisen lisäksi sovittelun mahdollisuudesta.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 040 663 6051 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa