Minilex - Lakipuhelin

Kuinka avioehto huomioidaan perinnönjaossa?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehtosopimus ei vaikuta suoraan vainajan kuoleman jälkeen suoritettavaan perinnönjakoon. Avioehtosopimus kuitenkin vaikuttaa perinnönjakoa edeltävään omaisuuden ositukseen, joka on aina suoritettava ennen perinnönjakoa, jos vainaja oli kuollessaan naimisissa. Avioehtosopimus vaikuttaa suoraan osituksen lopputulokseen. Osituksen lopputulos puolestaan vaikuttaa siihen, kuinka paljon omaisuutta katsotaan kuuluvan kuolinpesään ja näin ollen on perinnönjaossa jaettavana. Avioehtosopimuksen solmimalla puolisot voivat vaikuttaa siihen, että tietty omaisuus siirtyy puolison kuoleman jälkeen heidän haluamalleen taholle, kuten lapsille, koska avioehtosopimuksella avio-oikeuden ulkopuolelle sovittua omaisuutta ei oteta huomioon lesken ja kuolinpesän välisessä omaisuuden osituksessa.

 

Omaisuuden ositus edeltää perinnönjakoa

Avioehtosopimus ei vaikuta suoraan perinnönjakoon. Mikäli vainaja oli kuitenkin kuollessaan naimisissa ja hänellä oli puolisonsa kanssa solmittu avioehtosopimus, avioehto vaikuttaa perinnönjakoa edeltävään ositukseen. Ennen perinnönjaon toimittamista täytyy aina lesken ja ensiksi kuolleen puolison omaisuus osittaa. Osituksessa määritellään lesken ja ensiksi kuolleen puolison avio-oikeuden piiriin kuuluva omaisuus, lasketaan se yhteen ja jaetaan se puoliksi molemmille osapuolille, eli leskelle ja vainajan perillisille. Avioliittolain pääsäännön mukaan kaikki puolisoilla oleva omaisuus on avio-oikeuteen kuuluvaa, mikäli aviopari ei ole tehnyt avioehtosopimusta tai avio-oikeutta tiettyyn omaisuuteen ei ole poissuljettu lahjakirjalla tai testamentilla. Avio-oikeudella tarkoitetaan oikeutta puolison omaisuuteen avioliiton päättyessä joko puolison kuoleman tai avioeron vuoksi. Kaiken omaisuuden tai tietyn omaisuuden kuulumisesta avio-oikeuden ulkopuolelle voidaan kuitenkin sopia avioehtosopimuksella. Avioehtosopimus vaikuttaa näin suoraan osituksen lopputulokseen ja sitä kautta perinnönjaossa siirtyvän omaisuuden määrään. Avioehtosopimuksen määräyksillä ei kuitenkaan voida vaikuttaa lesken perintökaaren mukaiseen perimisasemaan. Perintökaaren mukaan perintö menee ensisijaisesti aina vainajan rintaperillisille, eli biologisille lapsille ja adoptiolapsille. Jos vainajalla ei ole lapsia, perintö menee perintökaaren mukaan leskelle. Testamentilla voidaan kuitenkin määrätä vainaja omaisuuden perimisestä perintökaaresta poikkeavalla tavalla.

 

Miten avioehtosopimus vaikuttaa omaisuuden ositukseen?

Avioehtosopimuksella voidaan poiketa avioliittolain pääsäännöstä eli omaisuuden jakamisesta tasan puolisoiden kesken avioliiton päättyessä. Avioehtosopimukset voidaan jakaa kolmeen eri tyyppiin: avio-oikeuden kokonaan poissulkevaan avioehtosopimukseen, osittaiseen avioehtosopimukseen ja yksipuoliseen avioehtosopimukseen.

Avio-oikeuden kokonaan poissulkevalla avioehtosopimuksella tarkoitetaan sopimusta, jossa molempien puolisoiden avio-oikeus on suljettu kokonaan pois. Jos puolisot tekevät kokonaan avio-oikeuden poissulkevan avioehtosopimuksen, lähtökohtaisesti sopimus koskee sekä puolisoilla jo olevaa omaisuutta että sopimuksen jälkeen hankittua omaisuutta. Jos puolisoilla on kokonaan avio-oikeuden poissulkeva avioehtosopimus ja avioliitto päättyy puolison kuolemaan, tehdään omaisuuden osituksen sijasta avioparin omaisuuden erottelu. Omaisuuden erottelussa leski ja vainajan kuolinpesä saavat pitää oman omaisuutensa, eli kaikki vainajan nimissä oleva omaisuus kuuluu hänen kuolinpesäänsä. Kokonaan poissulkevalla avioehtosopimuksella voidaan suojella koko vainajalla olevan omaisuuden siirtymistä hänen kuoltuaan vainajan haluamalle taholle, esimerkiksi hänen omille lapsilleen.

Osittaisella avioehtosopimuksella tarkoitetaan avioehtosopimusta, jossa on määräys siitä, että tietty omaisuus suljetaan avio-oikeuden ulkopuolelle. Jos avioparilla on osittainen avioehtosopimus ja avioliitto päättyy puolison kuoleman vuoksi, tehdään yhdistetty avio-oikeuden alaisen omaisuuden ositus sekä avio-oikeuden ulkopuolelle jääneen omaisuuden erottelu. Avio-oikeuden alaisen omaisuuden osituksessa omaisuus jakaantuu puoliksi leskelle ja kuolinpesälle. Sen omaisuuden osalta, joka avioehtosopimuksella on suljettu avio-oikeuden ulkopuolelle, suoritetaan omaisuuden erottelu. Poikkeuksen avio-oikeuden alaisen omaisuuden jakaantumisesta tasan muodostaa tilanne, jossa avioliitto on päättynyt puolison kuolemaan ja leskellä on enemmän avio-oikeuden alaista omaisuutta kuin ensiksi kuolleella puolisolla. Varakkaammalla leskellä on oikeus olla maksamatta tasinkoa, eli avio-oikeuden alaisen omaisuuden tasauserää, ensiksi kuolleen puolison kuolinpesälle. Näin ollen varakkaampi leski saa pitää kaiken omaisuutensa ja kuolinpesälle kuuluu vainajan nimissä ollut omaisuus.

Yksipuolisella avioehtosopimuksella tarkoitetaan avioehtosopimusta, jossa määrätään vain toisen puolison tietyn omaisuuden tai koko omaisuuden kuulumisesta avio-oikeuden ulkopuolelle. Jos avioparilla on yksipuolinen avioehtosopimus ja avioliitto päättyy puolison kuolemaan, suoritetaan yhdistetty avio-oikeuden alaisen omaisuuden ositus ja avioehtosopimuksella avio-oikeuden ulkopuolelle jääneen omaisuuden erottelu. Sen omaisuuden osalta, joka avioehtosopimuksella on suljettu ulkopuolelle, suoritetaan omaisuuden erottelu. Avio-oikeuden alaisen omaisuuden osituksessa omaisuus jaetaan puoliksi molemmille. Käytännössä yksipuolinen avioehto voi tarkoittaa tilannetta, jossa avioliiton päättyessä toinen osapuoli, eli leski tai kuolinpesä, saa pitää itsellään oman omaisuutensa, mikä on suljettu avioehtosopimuksella avio-oikeuden ulkopuolelle. Toisen osapuolen omaisuus puolestaan kuuluu avio-oikeuden piiriin ja se jakaantuu puoliksi leskelle ja kuolinpesälle.

Avioehtosopimuksen määräyksillä voidaan sopia myös omaisuuden sijaan tulleen omaisuuden kuulumisesta avio-oikeuden ulkopuolelle. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi silloin, kun puoliso omistaa kesämökin, joka avioehtosopimuksella suljetaan avio-oikeuden ulkopuolelle, ja jonka hän myöhemmin myy ja saa siitä rahaa. Kesämökin myynnistä saadut rahat ovat niin kutsuttua sijaan tullutta omaisuutta, eivätkä ne kuulu avioehtosopimuksen mukaan avio-oikeuden alaan. Näin ollen ositusta toimitettaessa avioliiton päätyttyä ei huomioida avioehtosopimuksella avio-oikeuden ulkopuolelle sovittua omaisuutta tai sen sijaan tullutta omaisuutta. Avioehtosopimuksella voidaan määrätä myös omaisuuden tuoton kuulumisesta avio-oikeuden ulkopuolelle. Ilman avioehtosopimuksen määräystä omaisuuden tuoton katsotaan pääsääntöisesti kuuluvaan avio-oikeuden alaan. Esimerkiksi puolison omistaman osakehuoneiston vuokratulot ovat omaisuuden tuottoa, jotka voidaan sopia kuuluvan avio-oikeuden ulkopuolelle. Näin ollen avioliiton päätyttyä osakehuoneiston vuokratuloja ei oteta huomioon lesken ja kuolinpesän välillä omaisuutta ositettaessa. Lisäksi avioehtosopimuksessa voidaan sopia, että avio-oikeus suljetaan pois vain avioliiton päättyessä avioeroon, jolloin avioehtosopimusta ei sovelleta, mikäli avioliitto päättyy puolison kuoleman vuoksi.

 

Yhteenveto

  • Osituksessa määritellään lesken ja ensiksi kuolleen puolison avio-oikeuden piiriin kuuluva omaisuus, lasketaan se yhteen ja jaetaan se puoliksi molemmille osapuolille, eli leskelle ja vainajan perillisille
  • Avioehtosopimus ei vaikuta suoraan vainajan kuoleman jälkeen suoritettavaan perinnönjakoon, mutta osituksen lopputulos vaikuttaa siihen, kuinka paljon omaisuutta katsotaan kuuluvan kuolinpesään ja näin ollen on perinnönjaossa jaettavana.
  • Avioehtosopimuksella voidaan poiketa avioliittolain pääsäännöstä eli omaisuuden jakamisesta tasan puolisoiden kesken avioliiton päättyessä. 

 

Summary in English

  • The division of property in th eestate determines the assets belonging to the living spouse and the estate of the first deceased spouse. The assets are calculated, combined, and divided equally between both parties, menaing the living spouse and heirs of the deceased. 
  • A prenuptial agreement does not directly affect the distribution of inheritance after the death of a spouse, but the outcome of the division of property affets how much property is considered part of the estate. Consequently, it will be available for distribution in the inhertiance division. 
  • A prenuptial agreement allows for deviation from the main principle of marital law, which is the equal division of assets between spouses upon the termination of the marriage

 

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Miten ositus tapahtuu, jos avioparilla ei ole avioehtosopimusta?

Mikäli avioparilla ei ole avioehtosopimusta ja avioliitto päättyy puolison kuolemaan, suoritetaan omaisuuden ositus lesken ja vainajan kuolinpesän välillä. Osituksessa määritellään sekä lesken että vainajan netto-omaisuus. Netto-omaisuudella tarkoitetaan sitä, että lesken ja vainajan varoista vähennetään heidän velkojensa osuudet. Jotta avioparin omaisuuden säästö saadaan selville, lasketaan yhteen lesken ja vainajan netto-omaisuudet. Jos leskellä ja ensiksi kuolleella puolisolla ei ole avioehtosopimusta, kuuluu lähtökohtaisesti sekä leskelle että vainajan kuolinpesälle puolet yhteenlasketun omaisuuden säästöstä. Mikäli ensiksi kuollut puoliso on kuitenkin ollut varakkaampi kuin leski, joutuu kuolinpesä maksamaan leskelle tasinkoa, jotta leskellä ja kuolinpesällä on yhtä paljon avio-oikeuden alaista omaisuutta. Sen sijaan, jos leski on varakkaampi kuin ensiksi kuollut puoliso, on leskellä oikeus olla luovuttamatta tasinkoa ensiksi kuolleen puolison kuolinpesälle.

 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]