Minilex - Lakipuhelin

Avioehto osituksen jälkeen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Puolisoilla on lähtökohtaisesti avio-oikeus toistensa omaisuuteen, joka johtaa siihen, että avioliiton päättyessä puolisoiden omaisuuden säästöt lasketaan osituksessa yhteen ja molemmat puolisot ovat oikeutettuja saamaan puolet tästä summasta. Osituslaskelma toteutetaan siten, että enemmän omistanut puoliso suorittaa vähemmän omistaneelle puolisolle omaisuutta tasinkona, kunnes molemmilla puolisoilla on yhtä paljon avio-oikeuden alaista omaisuutta. Osituksen toimittamisen jälkeen puolisoilla ei ole enää avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, vaan heidän välisensä aviovarallisuussuhteet on purettu. Avioliitto ei kuitenkaan aina pääty, vaikka ositus toimitettaisiinkin. Ositus voidaan nimittäin toimittaa jo harkinta-aikana avioeron tultua vireille, vaikka eroa ei vietäisikään loppuun asti. Osituksen vaikutukset eivät häviä avioeron rauettua. Puolisot voivat tällöin kuitenkin laatia osituksen jälkeen uuden avioehdon.

Osituksen toimittamisen jälkeen puolisoille kuuluu siis se omaisuus, jonka he ovat osituksessa saaneet, eikä toisella puolisolla siis ole siihen edes avio-oikeutta, vaikka liitto jatkuisikin. Puolisot voivat milloin vain avioliiton aikana tehdä avioehtosopimuksen, jossa he voivat sopia avio-oikeuden ulottuvuudesta keskinäisessä suhteessaan. Useimmiten avioehtoa käytetään avio-oikeuden rajoittamiseen, mutta sillä on myös mahdollista palauttaa aiemmin poistettu avio-oikeus. Tämä koskee myös osituksen myötä poistunutta avio-oikeutta. Aviopuolisot voivatkin osituksen toimittamisen jälkeen palauttaa avio-oikeuden joko kokonaan tai esimerkiksi vain jotakin tiettyä omaisuuserää koskien. Jos tällainen avioehtosopimus tehdään, tulee avioliiton päättyessä toimittaa uusi ositus sen omaisuuden osalta, jota avio-oikeuden on sopimuksella määrätty koskevan.

Avioehtosopimus on siis mahdollista laatia normaalisti osituksen jälkeen, jos avioliitto jatkuu. Sen sijaan lopullisen eron tai toisen puolison kuoleman jälkeen ei avioehdon tekeminen enää ole mahdollista, sillä avioehtosopimus ei tule voimaan, jos se on jätetty rekisteröitäväksi avioliiton purkauduttua. Sama koskee avioehtoa, joka on jätetty rekisteröitäväksi avioeron tultua vireille, joten avioehtosopimuksen rekisteröintiä ja voimaantuloa varten eroasian tulee olla rauennut. Ositusta ja avioehtoa koskeviin kysymyksiin neuvoja saat soittamalla lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]