Minilex - Lakipuhelin

Osituksen sovittelu ja avioehto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehto on lähtökohtaisesti osapuolia sitova oikeustoimi.  Avioehtoa on kuitenkin mahdollista sovitella poikkeuksellisesti.  Osituksen sovittelu on mahdollista vain, jos osituksen toteuttaminen ilman sovittelua johtaisi toisen osapuolen kannalta kohtuuttomaan lopputulokseen tai toinen puoliso saisi perusteettomasti taloudellista etua.

Harkittaessa osituksen sovittelua otetaan huomioon avioliiton kestoaika, puolisoiden tekemä työ yhteisen talouden hyväksi, omaisuuden kartuttamiseksi ja säilyttämiseksi, sekä muut näihin verrattavat puolisoiden taloutta koskevat seikat.  Osituksen sovittelu voi tulla kyseeseen avioliiton purkautuessa avioeron johdosta tai toisen puolison kuoleman jälkeen toimitettavassa osituksessa.  Osituksen sovittelua vaatii yleensä vain toinen osapuoli.  Sovittelu voidaan tehdä niin, että avioehdolla avio-oikeuden ulkopuolelle rajattu omaisuus tulee osaksi tai kokonaan avio-oikeuden alaiseksi omaisuudeksi ja näin ollen otetaan huomioon omaisuuden osituksessa.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Osituksen sovittelussa otetaan huomioon kohtuus- ja oikeudenmukaisuusnäkökohdat kussakin yksittäistapauksessa erikseen.  Ei siis voida ennalta asettaa yleisiä sääntöjä sille, milloin osituksen sovittelu tulee kyseeseen.  Sovittelu voi tulla kyseeseen esimerkiksi tapauksessa, jossa pitkäaikainen avioliitto päättyy eroon ja puolisoilla on avio-oikeuden täydellisesti poissulkeva avioehto, ja toinen puolisoista on ollut työelämässä, kun taas toinen on ollut kotona vuosia hoitamassa lapsia ja kotia.  Olisi kohtuutonta, että kotona olleella puolisolla ei olisi avio-oikeutta toisen puolison omaisuuteen, ottaen huomioon avioliiton kesto sekä kotona olleen puolison tekemä työ yhteisen kodin hyväksi. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa