» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Lähtökohtaisesti kumpikin puoliso vastaa yksin siitä velasta, jonka hän on tehnyt ennen avioliittoa tai sen aikana. Myöskään avioliiton purkautumisen jälkeen puoliso ei joudu vastuuseen toisen puolison yksin tekemästä velasta. Jos kuitenkin on kyse velasta, jonka jompikumpi puoliso on tehnyt perheen elatusta varten, vastaavat puolisot siitä yhdessä. Tällaista velkaa voi olla esimerkiksi tarpeellisen koti-irtaimiston hankinnasta syntynyt velka. Mikäli puoliso käyttää väärin oikeuttaan tehdä velkaa molempien nimissä, on oikeudella valta julistaa puoliso menettäneeksi oikeuden tehdä velkaa, josta molemmat puolisot vastaavat. Puolisot voivat myös halutessaan ottaa velkaa yhdessä. Tällaisesta velasta he myös vastaavat yhdessä.
Avioliiton purkautuessa toimitetaan omaisuuden ositus. Puolisoiden netto-omaisuuksia verrataan toisiinsa ja enemmän jäljelle jäänyttä avio-oikeuden alaista omaisuutta omistava aviopuoliso joutuu luovuttamaan tasinkoa vähemmän omistavalle puolisolle. Netto-omaisuus lasketaan niin, että varoista vähennetään velat. Puolisot ovat voineet tehdä avioehdon, joka vaikuttaa siihen, miten omaisuus jaetaan osituksessa. Avioehdolla avio-oikeuden ulkopuolelle rajattua omaisuutta ei oteta huomioon osituksessa. Mikäli puolisolla on velkaa enemmän kuin avio-oikeuden alaista omaisuutta, hänen omaisuuden säästökseen tulee osituslaskelmassa nolla.
- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
- maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
- maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
- halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Selaa lakitietoa