Minilex - Lakipuhelin

Avioehto ja rintaperilliset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perittävän oltua naimisissa tulee ennen perinnönjakoa ensiksi kuolleen puolison perillisten ja lesken välillä toimittaa ositus, jossa puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus jaetaan lähtökohtaisesti tasan puolisoiden kesken. Aviopuolisot voivat avioliiton aikana sopia avioehdolla avio-oikeuden ulottuvuudesta suhteessaan, ja siten esimerkiksi rajata jotain omaisuutta sen ulkopuolelle tai poistaa sen kokonaan ja molemminpuolisesti. Mikäli avioehtosopimuksella on suljettu avio-oikeus täysin pois, toimitetaan osituksen sijaan omaisuuden erottelu. Osituksen tai erottelun jälkeen selviää vainajan jäämistön suuruus ja siihen kuuluvan omaisuuden laatu. Tämän jälkeen voidaan toimittaa kuolinpesän jako, jossa ensisijaisina perillisinä ovat perittävän rintaperilliset. Rintaperillisillä tarkoitetaan jälkeläisiä suoraan alenevassa polvessa eli esimerkiksi lapsia.

Rintaperillisten asemaan avioehtosopimus vaikuttaa nimenomaan määrittämällä perittävän jäämistöön kuuluvaa omaisuutta. Mikäli puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen, kuuluu rintaperillisille jaettavaan jäämistöön pääsääntöisesti puolet aviopuolisoiden omaisuudesta. Jos taas avio-oikeutta on avioehdolla rajoitettu, voi jäämistön arvo olla esimerkiksi 30 % tai 60 % puolisoiden yhteenlasketusta omaisuudesta. Jos eloonjäänyt puoliso on myös ensiksi kuolleen puolison rintaperillisten vanhempi, perivät nämä lopulta kaiken vanhempiensa omaisuuden, eikä avioehdolla siten ole suurta merkitystä heidän lopulliseen perintöönsä nähden. Enemmän avioehto tai sen puuttuminen vaikuttaa rintaperillisten perintöön uusperhetilanteissa, sillä aviopuolisoilla voi olla eri rintaperilliset. Tällöin rintaperillisille tulevaan omaisuuteen vaikuttaa keskeisesti se, mikä osa puolisoiden omaisuudesta tulee osituksessa tai erottelussa eloonjääneelle puolisolle, ja mikä vainajan perillisille.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Avioehtosopimus voi siis vaikuttaa myös rintaperillisten asemaan jäämistön arvon ja laadun muodossa. Avioehto ei kuitenkaan vaikuta rintaperillisten tai lesken lakimääräisiin oikeuksiin, eikä siten esimerkiksi rintaperillisen oikeuteen vaatia lakiosaansa perittävän jäämistöstä. Avioehdon lisäksi perittävä on voinut laatia testamentin, jolla voi olla vielä avioehtosopimusta huomattavampia vaikutuksia rintaperillisten asemaan, joskin heitä suojaa jo mainittu lakiosaoikeus. Jos jokin avioehtosopimuksiin tai rintaperillisten asemaan liittyvä kysymys jäi vielä vaivaamaan mieltäsi, neuvoja saat esimerkiksi soittamalla lakipuhelimeemme.

Vinkit

- Avioehdolla ei voi vaikuttaa rintaperillisten lakiosaoikeuteen, pelkästään sen suuruuteen

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa