Minilex - Lakipuhelin

Laki avio-oikeudesta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Aviopuolisoilla on oikeus puoleen avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöstä. Tästä lähtökohdasta voidaan kuitenkin poiketa ja avio-oikeus puolisoiden välillä voidaan sulkea joko osittain tai kokonaan pois esimerkiksi avioehtosopimuksella. 

Avio-oikeudesta säädetään vuoden 1929 avioliittolailla. Lain 35 §:n mukaan puolisolla on avio-oikeus toisen puolison omaisuuteen. Lain muilla säännöksillä säädetään siitä kuinka omaisuus jaetaan avioeron tai puolison kuoleman jälkeen toimitettavassa omaisuuden osituksessa.  Jos puolisoilla ei ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen eli he ovat tehneet avioehtosopimuksen, toteutetaan omaisuuden erottelu. 

Avioliittolain IV osassa säädetään omaisuuden osituksesta. Ennen osituksen toimittamista on katettava puolisoiden omat ja puolisoiden yhteiset velat. Tämän jälkeen molempien puolisoiden omaisuudet lasketaan yhteen ja saadaan avio-oikeuden alaisen omaisuuden yhteenlaskettu säästö. Säästö jaetaan puoliksi ja saadaan tietoon puolisoille kuuluva avio-osa. Toinen puoliso voi joutua maksamaan tasinkoa, jos puolison avio-osa on suurempi kuin hänen oma omaisuutensa. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]