Minilex - Lakipuhelin

Avio-oikeus ja velat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomen aviovarallisuusjärjestelmä perustuu omaisuuden ja velkojen erillisyyden periaatteille. Näin ollen esimerkiksi avioliiton aikana tai sitä ennen hankittu laina kuuluu henkilölle itselleen. Vaikka toisella puolisolla olisi velkaa, ei avio-oikeus velallisen omaisuuteen aiheuta sitä, että velaton puoliso joutuisi vastuuseen velallisen velasta.

Avioliiton päättymisen jälkeen toimitettavassa omaisuuden osituksessa kunkin puolison avio-oikeuden alainen omaisuus lasketaan yhteen. Tämän jälkeen kummankin avio-oikeuden alaisen omaisuuden yhteenlasketusta säästöstä vähennetään mahdolliset velat, jotta saadaan kummankin puolison avio-oikeuden alaisen omaisuuden nettosäästö. Jos puoliso on ylivelkainen, merkitään hänen omaisuuden säästöksi aina 0 euroa. Molempien puolisoiden erotukset lasketaan yhteen ja jaetaan puoliksi, jonka jälkeen saadaan selville avio-osien suuruudet.

Velkojen erillisyys näkyy esimerkiksi siten, että jos vain toisella puolisolla on velkaa, katetaan se kokonaan hänen omaisuudestaan. Jos taas kyseessä sattuu olemaan yhteinen velka, katetaan se puoliksi kummankin omaisuudesta. Jos yhteinen velka on tehty perheen elatusta varten, katsotaan puolisoiden vastaavan siitä siinä suhteessa, kuin heidän olisi pitänyt antaa varoja perheen elatukseen.

Pääsääntöisesti velat katetaan osituksessa avio-oikeuden alaisella omaisuudella. Tähän on kuitenkin poikkeuksia. Jos velka on tehty avio-oikeudesta vapaan omaisuuden hankkimiseksi tai parantamiseksi, on se ensisijaisesti katettava kyseisellä omaisuudella. Niin ikään jos velka on aiheutettu huolimattomalla asioiden hoitamisella, on se ensisijaisesti katettava avio-oikeudesta vapaalla omaisuudella.

Avio-oikeudesta ja sen vaikutuksesta velkoihin voit kysyä lisää asiantuntevilta lakimiehiltämme!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]