Minilex - Lakipuhelin

Avio-oikeus ja velat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomen aviovarallisuusjärjestelmä perustuu omaisuuden ja velkojen erillisyyden periaatteille. Näin ollen esimerkiksi avioliiton aikana tai sitä ennen hankittu laina kuuluu henkilölle itselleen. Vaikka toisella puolisolla olisi velkaa, ei avio-oikeus velallisen omaisuuteen aiheuta sitä, että velaton puoliso joutuisi vastuuseen velallisen velasta.

Avioliiton päättymisen jälkeen toimitettavassa omaisuuden osituksessa kunkin puolison avio-oikeuden alainen omaisuus lasketaan yhteen. Tämän jälkeen kummankin avio-oikeuden alaisen omaisuuden yhteenlasketusta säästöstä vähennetään mahdolliset velat, jotta saadaan kummankin puolison avio-oikeuden alaisen omaisuuden nettosäästö. Jos puoliso on ylivelkainen, merkitään hänen omaisuuden säästöksi aina 0 euroa. Molempien puolisoiden erotukset lasketaan yhteen ja jaetaan puoliksi, jonka jälkeen saadaan selville avio-osien suuruudet.

Velkojen erillisyys näkyy esimerkiksi siten, että jos vain toisella puolisolla on velkaa, katetaan se kokonaan hänen omaisuudestaan. Jos taas kyseessä sattuu olemaan yhteinen velka, katetaan se puoliksi kummankin omaisuudesta. Jos yhteinen velka on tehty perheen elatusta varten, katsotaan puolisoiden vastaavan siitä siinä suhteessa, kuin heidän olisi pitänyt antaa varoja perheen elatukseen.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Pääsääntöisesti velat katetaan osituksessa avio-oikeuden alaisella omaisuudella. Tähän on kuitenkin poikkeuksia. Jos velka on tehty avio-oikeudesta vapaan omaisuuden hankkimiseksi tai parantamiseksi, on se ensisijaisesti katettava kyseisellä omaisuudella. Niin ikään jos velka on aiheutettu huolimattomalla asioiden hoitamisella, on se ensisijaisesti katettava avio-oikeudesta vapaalla omaisuudella.

Avio-oikeudesta ja sen vaikutuksesta velkoihin voit kysyä lisää asiantuntevilta lakimiehiltämme!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa