Minilex - Lakipuhelin

Lesken avio-oikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliiton päättyessä toisen puolison kuolemaan joudutaan perinnön ja lesken avio-oikeuden selvittämiseksi toimittamaan omaisuuden ositus. Mikäli puolisoilla ei ole keskenään avio-oikeuden alaan kuuluvaa omaisuutta, toimitetaan ennen kuolinpesän selvittämistä omaisuuden erottelu.

Omaisuuden osituksessa pääsääntönä on, että kaikki puolisoiden omistama omaisuus lasketaan yhteen ja jaetaan puolisoiden kesken tasan. Eloonjäänyt puoliso eli leski saa näin ollen avio-oikeuden nojalla puolet ja kuolleen puolison perilliset toisen puolen perintökaaren perusteella. Harvoin on kuitenkaan tilannetta, että puolisoiden omaisuudet olisivat yhtä suuret, ja näin ollen omaisuudet joudutaan avioliiton päättyessä tasaamaan. Mikäli kuolleen puolison omaisuus olisi suurempi, joutuvat kuolleen puolison perilliset suorittamaan leskeltä tasoituseränä tasinkoa. Vastaavaa velvoitetta ei ole leskellä tilanteissa, missä hän omistaisi suuremman omaisuusmäärän. Leskeä on tarkoituksellisesti suojattu niin kutsutun tasinkoprivilegin eli tasinkoetuoikeuden perusteella. Voit kysyä asiasta lisää lakimiehiltämme. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]