Minilex - Lakipuhelin

Mitä avio-oikeudelle tapahtuu toisen puolison konkurssitilanteessa?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avio-oikeudella tarkoitetaan puolison oikeutta toisen puolison omaisuuteen avioliiton päätyttyä (niin eroon kuin toisen puolison kuolemaan). Avio-oikeutta voidaan kuitenkin rajoittaa avioehtosopimuksella, jossa voidaan muun muassa määrätä, mikä omaisuus ja miltä osin se on jätettävä avio-oikeuden ulkopuolelle.

Suomen aviovarallisuusjärjestelmään kuuluu vahvana pääsääntönä se, ettei puoliso voi yksin omalla päätöksellään määrätä siitä, kuuluuko hänen omaisuutensa avio-oikeuden alaista omaisuutta vai ei. Tästä pääsäännöstä merkittävä poikkeus on kuitenkin se, että puoliso voi irtisanoa avio-oikeuden, jos toinen puoliso on asetettu konkurssiin. Irtisanomisoikeutta puolisolla ei ole kuitenkaan sillä perusteella, että toisen puolison omaisuuteen on kohdistettu ulosmittaus taikka että häntä koskeva velkajärjestely on aloitettu.

Konkurssitilanteessa ilmoitus irtisanomisesta on oltava kirjallinen ja se on toimitettava Digi- ja väestötietovirastoon. Virasto rekisteröi ilmoituksen ja antaa siitä tiedon avioehtoasiain rekisteriin. Irtisanomista ei tarvitse sen kummemmin perustella. Ilmoitus on tehtävä vuoden kuluessa konkurssin alkamisesta. Konkurssi alkaa, kun velallinen asetetaan konkurssiin tuomioistuimen päätöksellä. Avio-oikeuden irtisanomisen vaikutukset eivät pääty, vaikka konkurssi päättyisi. Tällainen ilmoitus siis poistaa avio-oikeuden toistensa omaisuuteen.

Sillä seikalla, ilmaantuuko ositusperuste (eli avioeron vireilletulo taikka toisen puolison kuolema) ennen konkurssia vai sen jälkeen ei ole merkitystä. Ilmoituksella on joka tapauksessa samat oikeusvaikutukset, eli puolisoiden avio-oikeus toistensa omaisuuteen poistuu. Irtisanomisilmoitus suojaa toisen puolison varallisuutta ja epäoikeudenmukaiselta omaisuuden jakamiselta. Avio-oikeus voitaneen palauttaa avioehtosopimuksella, jossa määrätään, että puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen.

Lakimiehemme neuvovat avio-oikeuteen liittyvissä tilanteissa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]