Minilex - Lakipuhelin

Avioehtosopimus ohje

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehtosopimus on aviopuolisoiden välinen sopimus, jolla he määräävät avio-oikeuden laajuudesta liitossaan.  Avioehtosopimus voidaan tehdä vain molempien puolisoiden suostumuksella.  Puolisot itse määrittelevät, mikä omaisuus rajataan avio-oikeuden ulkopuolelle ja mihin avio-oikeus säilyy.  Avioehdolla voidaan määrätä omaisuudesta, joka puolisolla on avioehtoa laadittaessa sekä omaisuudesta, jonka aviopuoliso myöhemmin saa.  Avioehtosopimus voi olla avio-oikeuden täydellisesti poissulkeva.  Tällöin kummallakaan puolisolla ei ole avio-oikeutta mihinkään toisen omaisuuteen.  Avioehto voi myös olla osittainen, jolloin kummallakaan puolisolla ei ole avio-oikeutta tiettyyn toisen omaisuuteen.  Avioehtosopimus voi lisäksi olla yksipuolinen, jolloin avio-oikeuden ulkopuolelle rajataan vain toisen puolison omaisuus tai osa omaisuudesta. 

Avioehtosopimus on määrämuotoinen oikeustoimi, eli se tulee olla tehty tiettyjä muotovaatimuksia noudattaen.  Ollakseen pätevä, avioehtosopimuksen tulee olla kirjallinen, päivätty, asianmukaisesti allekirjoitettu ja kahden esteettömän henkilön oikeaksi todistama.  Avioehtosopimus tulee rekisteröidä Digi- ja väestötietovirastoon.  Ilman rekisteröintiä avioehto on mitätön. Virasto ei tarkasta avioehdon pätevyyttä sitä rekisteröitäessä, vaan aviopuolisoiden tulee itse pitää huoli muotovaatimusten täyttymisestä.  Avioehtosopimus voidaan tehdä milloin tahansa avioliiton aikana. Virasto ei kuitenkaan rekisteröi avioehtoa, jos se on jätetty rekisteröitäväksi avioliiton purkauduttua tai sen jälkeen, kun avioeroa koskeva asia on tullut vireille.  Aviopuolisot voivat muuttaa avioehtoaan laatimalla uuden avioehtosopimuksen ja rekisteröimällä sen.  Uudella avioehdolla voidaan esimerkiksi palauttaa avio-oikeus.  Avioehtosopimuksen tekemiseen kannattaa hankkia apua asiantuntevalta lakimieheltä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]