Minilex - Lakipuhelin

Avioehtosopimus lesken oikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mikäli kuolleelta puolisolta ei jäänyt rintaperillisiä, perii leski hänen omaisuutensa vaikka avioehtosopimuksin olisi toisin määrätty. Mikäli kuitenkin kuolleella puolisolla oli testamentti laadittuna koskien hänen omaisuutensa käyttöä kuolemansa jälkeen, ei leski tässä tapauksessa ole oikeutettu perintöön.

Leskellä on myös oikeus hallita kuolleen puolison jäämistöä ja pitää sitä jakamattomana hallussaan. Tämäkään oikeus ei ole ehdoton, vaan rintaperillisten niin vaatiessa perinnönjako tulee toimittaa lesken hallintaoikeudesta huolimatta. Leskellä on kuitenkin jakovaatimuksesta riippumatta oikeus edelleen pitää hallussaan asuntoa, joka oli hänen ja puolisonsa vakituinen asunto, vaikka se olisi ollut kokonaan puolison nimissä. Tämä lesken oikeus on ehdoton, ja kestää hänen kuolemaansa saakka. Oikeus koskee myös tavanomaista asunto-irtaimistoa. 

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Leskellä voi olla myös muita oikeuksia, esimerkiksi oikeus saada avustusta tai hyvitystä kuolinpesän varoista. Avioehtosopimuksin voidaan muuttaa avio-oikeuden alaista omaisuutta ja puolisoiden oikeuksia siihen. Avioehtosopimuksinkaan ei kuitenkaan voida syrjäyttää tiettyjä edellä esitettyjä lakiin kirjattuja lesken oikeuksia.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa