Minilex - Lakipuhelin

Avioehdon vaikutukset puolison kuollessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliittolain mukaisessa varallisuusjärjestelmässä puolisoilla on lähtökohtaisesti avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Avio-oikeutta voi kutsua niin sanotuksi odotusoikeudeksi, jonka vaikutukset ilmenevät vasta avioliiton purkautuessa toisen puolison kuoleman tai avioeron vireille tulemisen johdosta. Toisen puolison kuoleman jälkeen suoritettavassa osituksessa eli jäämistöosituksessa puolisoiden avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöt lasketaan yhteen ja jaetaan puoliksi. Jos vainajalla oli enemmän varallisuutta kuin leskellä, on vainajan omaisuudesta suoritettava leskelle tasinkoa. Leskellä ei ole kuitenkaan vastaavaa velvollisuutta, vaan hänellä on oikeus päättää, että luovuttaako hän tasinkoa kuolleen puolison perillisille vai ei.

Aviopuolisoiden tai kihlakumppanien tekemällä avioehtosopimuksella eli avioehdolla voidaan kuitenkin vaikuttaa edellä mainittuun lähtökohtaan. Avioehdolla voidaan vaikuttaa avio-oikeuden alaisen omaisuuden ulottuvuuteen tai poistaa avio-oikeusyhteys kokonaan puolisoiden väliltä. Avioehto voidaan myös laatia yksipuoleisena, eli siinä voidaan määrätä, että vain toisella puolisolla ei ole avio-oikeutta tiettyyn tai mihinkään toisen omaisuuteen. Jos avioehtosopimuksessa määrätään avio-oikeuden poissulkemista kokonaan, toisen puolison kuollessa puolisoiden omaisuudet erotellaan toisistaan ja yhteinen omaisuus jaetaan tasan. 

Toisen puolison kuollessa puolisoiden omaisuus lähtökohtaisesti jaetaan avioehtosopimuksen mukaisesti. Avioehto ei kuitenkaan ole täysin ehdoton ja mahdollisuus sovitteluun on olemassa. Avioehtosopimuksesta voidaan poiketa tai se on mahdollista jättää huomioimatta, mikäli avioehtosopimuksen noudattaminen johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen. Sovittelulla voidaan esimerkiksi määrätä avioehdolla avio-oikeuden ulkopuolelle määrättyä omaisuutta avio-oikeuden alaiseksi omaisuudeksi.

Avioehdolla ei ole mahdollista määrätä perinnön jakautumisesta, vaan laissa määrätyn perimysjärjestyksen muuttamista varten on laadittava testamentti. Avio-oikeuden rajoittaminen avioehtosopimuksella vaikuttaa omaisuuden jakautumiseen vainajan kuolinpesän ja lesken avio-oikeuden nojalla saaman omaisuuden määrään. Avioehtosopimuksella ei siis määrätä puolison perintöoikeudesta, vaan perimysjärjestykseen voidaan vaikuttaa vain testamentilla.

Leski voi avioehdosta huolimatta olla kuitenkin myös perillisen asemassa, jonka perusteella hänelle muodostuu oikeus kuolleen puolison jäämistöön. Jos nimittäin ensiksi kuolleelta puolisolta ei jää rintaperillisiä, menee jäämistö leskelle riippumatta siitä, onko kyseinen omaisuus avio-oikeuden alaista vai ei.

Tarkemmin varautumisesta puolison kuolemaan oikeudellisesta näkökulmasta voit kysyä lakimiehiltämme.

Varoitukset

-Jos avioehtoa ei laadita ja rekisteröidä viimeistään avioliiton aikana, jää sopimus mitättömäksi ja vaille vaikutuksia.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]