Minilex - Lakipuhelin

Uusperhe ja avioehto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehtosopimuksella aviopuolisot voivat määrätä avio-oikeuden alaisesta omaisuudestaan. Avioehdolla voidaan määrittää esimerkiksi se, että vain toisella puolisoista on avio-oikeus toisen omaisuuteen tai että avio-oikeus on suljettu kokonaan pois puolisoiden väliltä. Avioehdolla on voitu myös sopia, että avio-oikeus palautetaan sellaiseen omaisuuteen, jonka osalta se on aiemmalla sopimuksella suljettu pois. Sopimus voidaan tehdä joko avioliiton aikana tai tätä ennen, mutta sen sisältö konkretisoituu kuitenkin vasta avioliiton päättyessä joko avioeroon tai toisen puolison kuolemaan.

Avioliiton päätyttyä avioeroon tai toisen puolison kuolemaan suoritetaan omaisuuden ositus. Toisinaan on kuitenkin niin, ettei virallista ositusta tehdä, ja se voi vaikuttaa uusperheiden asemaan merkittävästikin. Näin ollen uusperheiden kannattaa varmistua siitä, että aiempien puolisoiden välillä on tehty omaisuuden ositus tai erottelu tilanteissa, missä avio-oikeuden alaista omaisuutta ei ole. Uusperheissä tilanne on usein sellainen, että joko molemmilla tai toisella puolisoista on omia lapsia ja omaa omaisuutta. Tällöin kannattaa harkita avioehtosopimuksen laatimista, jolla puolison avio-oikeus poistetaan joko kokonaan tai osittain. On kuitenkin huomattava, että avioehto ei poista uuden puolison perintöoikeutta perintökaaren mukaan. Näin ollen, mikäli vainajalla ei ole omia lapsia tai testamenttimääräystä, perii uusi puoliso kuolleen puolison jäämistön.  

Riidat muodostuvat usein uuden liiton lesken ja entisen avioliiton aikana syntyneiden lasten välille. Riitojen välttämiseksi kannattaa jo etukäteen suunnitella ja järjestellä asiat siten, ettei myöhemmin syntyviä epäselvyyksiä ilmene. Uusperheen perinnönjaot ovat usein monimutkaisia ja riitaisia, joten puolisoiden kannattaa turvautua lakimiehien apuun jo etukäteen, jotta myöhemmin vältytään perillisten välistä riidoista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]