Minilex - Lakipuhelin

Avioehto laatiminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehto tarkoittaa aviopuolisoiden keskinäistä sopimusta siitä, että avioliiton purkautuessa esimerkiksi avioeroon, heidän omaisuuttaan ei jaeta tasan molempien puolisoiden kesken, kuten avioliittolaissa määrätään. Avioehtosopimuksessa voidaan evätä täysin molempien puolisoiden oikeudet toistensa omaisuuteen tai rajata vain tiettyjä omaisuusryhmiä, joita avioehto koskee. Avioehtosopimuksen sisältö riippuu siis siitä, mitä puolisot keskenään haluavat sopia. Avioehto voidaan ajallisesti laatia joko ennen avioliiton solmimista tai parisuhteen rekisteröintiä tai vasta liiton solmimisen tai parisuhteen rekisteröimisen jälkeen. Mikäli avioliitto on jo purkautunut tai avioero on vireillä, ei avioehtosopimusta voida enää saattaa voimaan.  

Avioehtosopimuksella on tietty määrämuoto ja sen voimaansaattaminen edellyttää tiettyjä toimenpiteitä, jotta sopimus olisi juridisesti pätevä. Sopimus tulee ensinnäkin tehdä kirjallisesti, ja tästä muotovaatimuksesta ei ole olemassa poikkeuksia. Päinvastoin kuin monessa muussa lainsäädännössä, laki ei tunne suullista avioehtosopimusta, ja se olisikin todella vaikea todistaa olemassa olevaksi.  

Sopimuksessa tulee olla päivämäärä, sekä sen laatineiden osapuolten allekirjoitukset. Myös kahden esteettömän todistajan on allekirjoitettava sopimus ja näin ollen todistettava se oikeaksi. Avioehtosopimus ei vielä tässä vaiheessa ole voimassa, vaan se tulee näiden toimenpiteiden jälkeen toimittaa Digi- ja väestötietovirastoon, jossa sopimus rekisteröidään. Vasta rekisteröinnin jälkeen avioehtosopimus on juridisesti pätevä ja sitoo oikeudellisesti sen laatineita osapuolia.  

Avioehtosopimuksen laatiminen voi kuulostaa yksinkertaiselta sen vähäisten muotovaatimusten vuoksi. Sopimuksen tekeminen ja omaisuuden yksilöiminen voi kuitenkin olla aikaa vievä ja vaativa prosessi, joten avioehtosopimuksen laatimisen ollessa ajankohtainen, on syytä kääntyä asiansa osaavan lakimiehen puoleen. 

 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Avioehtosopimus voidaan laatia myöskin avioliiton aikana

- Avioehtosopimusta voidaan muuttaa molempien hyväksymällä uudella avioehtosopimuksella

Varoitukset

- Avioehtosopimus on rekisteröitävä Digi- ja väestötietovirastossa

- Laki ei tunne suullista avioehtosopimusta

- Sopimuksen tekeminen ja omaisuuden yksilöiminen voi kuitenkin olla aikaa vievä ja vaativa prosessi, joten avioehtosopimuksen laatimisen ollessa ajankohtainen, on syytä kääntyä asiansa osaavan lakimiehen puoleen!! 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]