Minilex - Lakipuhelin

Avioehtosopimus ja kuolema

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehtosopimuksella aviopuolisot voivat poiketa lain asettamasta pääsäännöstä koskien omaisuuden jakautumista liiton päättyessä. Avioehtosopimus rajaa tai sulkee kokonaan puolisoiden avio-oikeuden pois. Avioehtosopimus voi olla molemminpuolinen tai yksipuolinen ja se voi koskea kaikkea omaisuutta taikka vain osaa omaisuudesta. Kun avioliitto tai rekisteröity parisuhde päättyy, suoritetaan ositus, jossa avioparin omaisuus jaetaan lain ja mahdollisten avioehtosopimuksen mukaisesti.

Avioehtosopimus siis sulkee osan tai koko omaisuuden avio-oikeuden ulkopuolelle, jolloin sitä ei oteta huomioon osituksessa. Jos avioehtosopimus koskee koko omaisuutta, suoritetaan ainoastaan omaisuuden erottelu, jonka tarkoituksena on antaa molemmille puolisoile omat omaisuuseränsä.

Ositukseen ryhdytään silloin, kun parisuhde päättyy. Ositus toimitetaan siis sekä avioeron että toisen puolison kuoleman jälkeen. Avioehtosopimus on voimassa myös toisen puolison kuollessa, joten omaisuus jaetaan, kuten avioehtosopimuksessa on sovittu. Avioehtosopimuksesta voidaan poiketa ainoastaan poikkeuksellisesti silloin, kun sopimuksen noudattaminen johtaisi toisen puolison osalta kohtuuttomuuteen. Käytännössä kohtuuttomuus voi syntyä, jos toinen puoliso saa perusteetonta taloudellista etua. Tällöin avioehtosopimusta voidaan kohtuullistaa toisen osapuolen hyväksi. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]