Minilex - Lakipuhelin

Avioehtosopimus ja kuolema

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehtosopimuksella aviopuolisot voivat poiketa lain asettamasta pääsäännöstä koskien omaisuuden jakautumista liiton päättyessä. Avioehtosopimus rajaa tai sulkee kokonaan puolisoiden avio-oikeuden pois. Avioehtosopimus voi olla molemminpuolinen tai yksipuolinen ja se voi koskea kaikkea omaisuutta taikka vain osaa omaisuudesta. Kun avioliitto tai rekisteröity parisuhde päättyy, suoritetaan ositus, jossa avioparin omaisuus jaetaan lain ja mahdollisten avioehtosopimuksen mukaisesti.

Avioehtosopimus siis sulkee osan tai koko omaisuuden avio-oikeuden ulkopuolelle, jolloin sitä ei oteta huomioon osituksessa. Jos avioehtosopimus koskee koko omaisuutta, suoritetaan ainoastaan omaisuuden erottelu, jonka tarkoituksena on antaa molemmille puolisoile omat omaisuuseränsä.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Ositukseen ryhdytään silloin, kun parisuhde päättyy. Ositus toimitetaan siis sekä avioeron että toisen puolison kuoleman jälkeen. Avioehtosopimus on voimassa myös toisen puolison kuollessa, joten omaisuus jaetaan, kuten avioehtosopimuksessa on sovittu. Avioehtosopimuksesta voidaan poiketa ainoastaan poikkeuksellisesti silloin, kun sopimuksen noudattaminen johtaisi toisen puolison osalta kohtuuttomuuteen. Käytännössä kohtuuttomuus voi syntyä, jos toinen puoliso saa perusteetonta taloudellista etua. Tällöin avioehtosopimusta voidaan kohtuullistaa toisen osapuolen hyväksi. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa