- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Avioliittoa solmiessa tulee huomioida myös sen tuomat oikeudet, jotka heijastuvat toisaalta myös velvollisuuksina. Ensinnäkin avioliittolaki toteaa, että aviopuolisot ovat keskenään yhdenvertaiset. Lisäksi kumpikin puoliso saa itse päättää osallistumisestaan ansiotyöhön sekä yhteiskunnalliseen ja muuhun toimintaan perheen ulkopuolella. Näin ollen molemmat ovat yksilöitä ja saavat käyttää aikansa haluamallaan tavalla. On kuitenkin muistettava, että puolisoilla on velvollisuus osoittaa keskinäistä luottamusta ja yhteisesti toimia perheen hyväksi.
Koska avioliittolaki määrittää aviopuolisoiden välille elatusvelvollisuuden, kääntyy se toisaalta myös oikeudeksi saada elatusta. Tällä tarkoitetaan, että molemmilla aviopuolisoilla on velvollisuus kykyjensä mukaan osallistua yhteiseen talouteen ja elatukseen. Molemmilla on siis oikeus saada tukea elatukseen, eikä se nojaudu vain toisen harteille. Myös avioliiton päättyessä toisella puolisolla voi olla oikeus saada elatusta. Tällöin tuomioistuin voi velvoittaa toisen puolisoista maksamaan elatusapua, jos se on kohtuullista.
Avioliiton solmiminen ei suoraan synnytä muutoksia omistussuhteissa. Vasta avioliiton päättyessä avioeroon tai kuolemaan, avio-oikeus toisen omaisuuteen tulee kyseeseen. Puolisoilla on sama oikeus omaan omaisuuteensa avioliiton aikana, joka heillä on ollut ennen avioliittoakin. Myöskään avioliiton aikana hankittuun omaisuuteen ei omistusoikeus muutu. Puolisot voivat kuitenkin ottaa omaisuutta yhteisomitukseen, jolloin molemmilla puolisoilla on yhtäläinen oikeus siihen.
Avioliiton päättyessä puolisoilla on avio-oikeus toisen omaisuuteen. Tällöin osituksessa molempien puolisoiden omaisuus lasketaan yhteen ja jaetaan puoliksi molemmille. Käytännössä siis toinen puolisoista joutuu maksamaan vähemmän omistavalle omaisuuttaan.
Avioehtosopimuksella voidaan kuitenkin rajoittaa edellä mainittua avio-oikeutta. Siinä voidaan määrätä, ettei puolisolla tai puolisoilla ole oikeutta toistensa omaisuuteen tai osaan siitä. Tällöin avio-oikeuden ulkopuolelle jätettyä omaisuutta ei huomioida tehtäessä ositusta. Jos siis molempien avio-oikeus on suljettu pois, osituksessa jaetaan vain puolisoiden yhteinen omaisuus. Sopimus on kuitenkin tehtävä joko ennen avioliittoa tai sen aikana.
Aviopuolisot vastaavat veloistaan yksin. Kuitenkin elatusvelan kohdalla aviopuolisolla on oikeus saada avustusta toiselta puolisolta. Elatusvelalla tarkoitetaan toisen tekemää velkaa, joka koskee esimerkiksi ruokaa. Tällaisesta velasta puolisot vastaavat yhdessä.
Lisäksi lailla suojellaan puolisoa, jonka nimissä perheen asunto ja sen irtaimisto ei ole. Puoliso, jonka nimissä nämä ovat ei saa myydä niitä ilman toisen suostumusta, jos sitä käytetään ainoastaan tai pääasiallisesti perheen asuntona. Molemmilla on siis oikeus vaikuttaa yhteisen kodin ja irtaimiston sekä muun vastaavan käytöstä, vaikka papereissa olisikin vain toisen nimi.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.