Minilex - Lakipuhelin

Avioehto ja leski

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehtosopimuksella aviopuolisot voivat rajoittaa avio-oikeuttaan tai poistaa kokonaan avio-oikeuden toistensa omaisuuteen. Tällöin avioliiton päättyessä puolison kuolemaan tai avioeroon tehdään osituksen sijasta omaisuuden erottelu, eli puolisot erottavat oman omaisuutensa itselleen. Avioehdon vuoksi leskellä ei ole oikeutta kuolleen puolison omaisuuteen, vaan lähtökohtaisesti omaisuus menee perillisille, ellei leskelle ole testamentattu omaisuutta.

Avioehto ei kuitenkaan vaikuta lesken lain mukaiseen perintöoikeuteen tai oikeuteen pitää kuolleen puolison jäämistö jakamattomana hallussaan. Leski perii, jos kuolleella puolisolla ei ole rintaperillisiä eikä testamentista muuta johdu. Avioehto vaikuttaa lesken periessä kuitenkin siten, että lesken kuoltua ensiksi kuolleen puolison toissijaisilla perillisillä on oikeus osuuteen lesken perinnöstä puolisoiden omistuksen suhteessa. Lesken hallintaoikeus tarkoittaa, että leski saa perillisten vaatiessa perinnönjakoa pitää vähintään puolisoiden yhteisen kodin ja tavanomaisen asuntoirtaimiston hallussaan, jos leskellä ei ole varallisuudessaan kodiksi sopivaa muuta asuntoa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]