Minilex - Lakipuhelin

Avio-oikeus kiinteään omaisuuteen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avio-oikeus tarkoittaa aviopuolison oikeutta toisen omaisuuteen. Avio-oikeuden alaisuuteen kuuluva omaisuus nousee usein kysymykseksi avioliiton päättyessä avioeroon tai toisen puolison kuolemaan. Tällöin suoritettavassa osituksessa kummallekin puolisolle kuuluu puolet heidän omaisuutensa säästöstä. Lähtökohtaisesti avio-oikeus kohdistuu kaikkeen toisen puolison omaisuuteen. Näin ollen puolisolla on oikeus myös toisen puolison omistamaan kiinteään omaisuuteen, ellei toisin ole sovittu. Tällaista kiinteää omaisuutta ovat ensinnäkin kiinteistöt ja määräalat. Myös omistusoikeutta muistuttavat oikeudet kiinteistöön tai johonkin maa- tai vesialueeseen ovat henkilön kiinteää omaisuutta.

Aviopuolisot voivat halutessaan sopia avio-oikeuden rajoittamisesta avioehtosopimuksella. Avio-oikeus on kyseisellä sopimuksella mahdollista sulkea pois kokonaan tai osittain taikka vain toisen puolison osalta. Jos avio-oikeus on suljettu kokonaan pois, kummallakaan ei ole oikeutta mihinkään toisen omaisuuteen. Avio-oikeuden osittain poissulkevassa sopimuksessa puolisot voivat esimerkiksi kiinteän omaisuuden osalta sopia, että kummallakaan ei ole oikeutta toisen puolison kiinteään omaisuuteen, tai että vain toisella ei ole oikeutta toisen puolison tällaiseen omaisuuteen. 

Kiinteän omaisuuden luovuttamista avioliiton aikana on rajoitettu. Yhteiseksi kodiksi tarkoitetun kiinteistön luovuttaminen eteenpäin edellyttää toisen puolison kirjallista suostumusta. Luovuttaminen tarkoittaa ainakin kiinteän omaisuuden myymistä taikka antamista vuokralle tai muun käyttöoikeuden perustamista siihen. Suostumus vaaditaan aina, eikä merkitystä ole sillä onko kyseinen kiinteistö avio-oikeuden alaista omaisuutta vai avioehdon perusteella siitä vapaata omaisuutta. Huomionarvoista on se, että kielto koskee nimenomaan omaisuuden hallinnan luovuttamista. Sen vuoksi omistajapuolison on mahdollista kiinnittää tai pantata yhteisenä kotina oleva kiinteistö myös ilman toisen puolison suostumusta.

Jos toinen puoliso on saanut kiinteän omaisuuden perintönä tai lahjana, voi testamentti tai lahjakirja sisältä kiellon puolison aviomiehen tai aviovaimon oikeudesta tähän omaisuuteen. Tällainen määräys on pätevä, mikäli testamentin tai lahjakirjan muotovaatimuksia on noudatettu. Muussa tapauksessa avioehdon laatiminen on puolisoiden ainoa keino päättää kiinteän omaisuuden kuulumisesta avio-oikeudesta vapaaseen omaisuuteen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]