Minilex - Lakipuhelin

Avioehtosopimus ennen avioliittoa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehtosopimuksella tarkoitetaan kirjallisesti tehtävää sopimusta aviopuolisoiden välillä, jolla määritetään, miten omaisuus jaetaan avioliiton purkautuessa. Avioehtosopimuksella voidaan määrätä, ettei toisella puolisolla ole avio-oikeutta toisen omaisuuteen tai osaan siitä. Sopimuksella voidaan sulkea pois avio-oikeus toisen omaisuuteen myös molemmilta puolisoilta. Voidaan myös määrittää vain tietty omaisuus, esimerkiksi vene, avio-oikeuden ulkopuolelle.  Avioehtosopimus voidaan tehdä kihlakumppanien välille jo ennen avioliiton solmimista.

Avioehtosopimus on tehtävä kirjallisesti ja molempien puolisoiden tulee allekirjoittaa se. Siitä tulee löytyä päiväys ja kahden esteettömän todistajan allekirjoitus. Kun avioehtosopimus on tehty, on tärkeää muistaa rekisteröidä se Digi- ja väestötietovirastossa. Jos sopimusta ei rekisteröidä, se ei saa lainvoimaa, jolloin siihen ei myöskään voi vedota. Jos sopimus on tehty ennen avioliiton solmimista, se voidaan rekisteröidä myös avioliiton aikana. On huomioitava kuitenkin, että, jos avioero on laitettu jo vireille, avioehtosopimuksen tekeminen on myöhäistä.

Avioehtosopimuksen merkitys konkretisoituu vasta avioliiton päätyttyä ja se huomioidaan omaisuuden jaon eli osituksen yhteydessä. Tällöin avio-oikeuden ulkopuolelle jätettyä omaisuutta ei huomioida jaettavaa omaisuutta laskiessa. Sopimuksella voidaan määrätä myös siitä, vaikuttaako avioliiton purkautumistapa avioehtosopimuksen toteuttamiseen. Voidaan siis määrätä, että avio-oikeus suljetaan pois vain, jos avioliitto päättyy avioeroon. Tällöin kuolemantapauksen kohdalla avio-oikeus säilyy.

Avioehtosopimus voikin muuttua varsin monimutkaiseksi asiakirjaksi, jota täyttäessä olisi suositeltavaa kääntyä juristin puoleen, jotta säästytään yllätyksiltä ositusta suorittaessa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]