» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Avioehtosopimuksella tarkoitetaan kirjallisesti tehtävää sopimusta aviopuolisoiden välillä, jolla määritetään, miten omaisuus jaetaan avioliiton purkautuessa. Avioehtosopimuksella voidaan määrätä, ettei toisella puolisolla ole avio-oikeutta toisen omaisuuteen tai osaan siitä. Sopimuksella voidaan sulkea pois avio-oikeus toisen omaisuuteen myös molemmilta puolisoilta. Voidaan myös määrittää vain tietty omaisuus, esimerkiksi vene, avio-oikeuden ulkopuolelle. Avioehtosopimus voidaan tehdä kihlakumppanien välille jo ennen avioliiton solmimista.
Avioehtosopimus on tehtävä kirjallisesti ja molempien puolisoiden tulee allekirjoittaa se. Siitä tulee löytyä päiväys ja kahden esteettömän todistajan allekirjoitus. Kun avioehtosopimus on tehty, on tärkeää muistaa rekisteröidä se Digi- ja väestötietovirastossa. Jos sopimusta ei rekisteröidä, se ei saa lainvoimaa, jolloin siihen ei myöskään voi vedota. Jos sopimus on tehty ennen avioliiton solmimista, se voidaan rekisteröidä myös avioliiton aikana. On huomioitava kuitenkin, että, jos avioero on laitettu jo vireille, avioehtosopimuksen tekeminen on myöhäistä.
» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Selvitä asiasi heti
Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »
Avioehtosopimuksen merkitys konkretisoituu vasta avioliiton päätyttyä ja se huomioidaan omaisuuden jaon eli osituksen yhteydessä. Tällöin avio-oikeuden ulkopuolelle jätettyä omaisuutta ei huomioida jaettavaa omaisuutta laskiessa. Sopimuksella voidaan määrätä myös siitä, vaikuttaako avioliiton purkautumistapa avioehtosopimuksen toteuttamiseen. Voidaan siis määrätä, että avio-oikeus suljetaan pois vain, jos avioliitto päättyy avioeroon. Tällöin kuolemantapauksen kohdalla avio-oikeus säilyy.
Avioehtosopimus voikin muuttua varsin monimutkaiseksi asiakirjaksi, jota täyttäessä olisi suositeltavaa kääntyä juristin puoleen, jotta säästytään yllätyksiltä ositusta suorittaessa.
- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Selaa lakitietoa