Minilex - Lakipuhelin

Avioehto ja puolisoiden avio-oikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliittolain perusteella puolisoilla on oikeus puoleen avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöstä. Avioerotilanteessa kummallakin puolisolla on oikeus saada puolet yhteenlasketun avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöstä, ellei osituksen sovittelua koskevien säännösten soveltamisesta muuta johdu. Jos toisen puolison avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästö on suurempi kuin toisen, varakkaamman puolison on suoritettava tasoituseränä tasinkoa puolisolleen. Tästä lähtökohdasta voidaan kuitenkin poiketa ja avio-oikeus puolisoiden välillä voidaan sulkea joko osittain tai kokonaan pois avioehtosopimuksella.

Puolisot voivat avioliiton aikana tai sitä ennen tehdä avioehtosopimuksen ja sopia siitä, ettei puolisoilla ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen. Avioehdon oikeusvaikutukset konkretisoituvat vasta avioliiton päättymisen jälkeen kuoleman tai avioeron johdosta. Avioehtosopimuksen voivat tehdä kihlakumppanit, aviopuolisot tai rekisteröidyn parisuhteen osapuolet. Avioehtosopimuksella voidaan rajata avio-oikeuden ulkopuolelle myös omaisuus, jonka puoliso myöhemmin avioliiton aikana tulee samaan. Tällainen on perinteisesti puolison saama lahja tai perintösaatava. Avioehtosopimus on tehtävä kirjallisesti ja jätettävä Digi- ja väestötietovirastoon rekisteröitäväksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]