- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Avioliittolain mukainen avioero tarkoittaa avioliiton purkautumista hakemuksesta. Kummallakin puolisolla on oikeus saada avioero, joka tulee voimaan harkinta-ajan jälkeen, jos toinen puolisoista tai molemmat sitä vaativat.
Avioliitto ei muuta puolisoiden omistuksessa olevan varallisuuden omistussuhteita, toisin sanoen nimiperiaatteen mukaisesti puolisolla ennen avioliittoa ollut omaisuus on lähtökohtaisesti tämän omaisuutta vielä avioliitossa ja sen jälkeenkin.
Avioliitto muodostaa kuitenkin puolisoille avio-oikeuden toisen omaisuuteen. Tämä tarkoittaa sitä, että muun muassa avioeron sattuessa, puolisolla on oikeus toisen puolison omaisuuteen. Tällöin suoritetaan ositus, jossa puolisoiden omaisuus jaetaan tasan.
Avioehdolla voidaan rajoittaa tätä puolison avio-oikeutta. Aviopuolisot voivat laatia avioehdosta sopimuksen jota kutsutaan avioehtosopimukseksi. Sopimuksen avulla avio-oikeus voidaan poistaa kokonaan tai osittain ja se voidaan myös rajata koskemaan molempia tai vain toista puolisoa. Esimerkiksi puolisot A ja B voivat sopia, ettei B:llä avioeron tain A:n kuoleman sattuessa ole avio-oikeutta A:lle kuuluvaan kiinteistöön. Taikka että sekä A:lla että B:llä ei ole oikeutta toistensa omaisuuteen.
Avioehtosopimus laaditaan kirjallisesti joko ennen avioliittoa tai sen aikana ja annetaan Digi- ja väestötietovirastoon rekisteröitäväksi. Se tulee voimaan, kun virasto rekisteröi sopimuksen. Sopimusta voi puolisoiden yhteisestä päätöksestä muuttaa avioliiton aikana.
Apua avioero- ja avioehtosopimusasioissa saa lakimiehiltämme.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.