Minilex - Lakipuhelin

Avioehto ja hallintaoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehto tarkoittaa puolisoiden välistä sopimusta, jolla he poissulkevat keskinäisen avio-oikeutensa. Avioehdon tulkinta tulee ajankohtaiseksi avioliiton päättyessä eroon tai toisen puolison kuolemaan. Tällöin suoritettavassa osituksessa puolisoiden yhteenlasketun omaisuuden säästöön ei lasketa sellaista omaisuutta, jota avioehto koskee. Avioehto voi koskea vain osaa puolisoiden omaisuudesta tai kaikkea omaisuutta. Jälkimmäisessä tapauksessa kyse on täydellisesti avio-oikeuden poissulkevasta sopimuksesta.

Kun avioliitto päättyy toisen puolison kuolemaan, on leskellä eräitä oikeuksia puolisonsa omaisuuden suhteen. Leskellä on oikeus hallita ensiksi kuolleen puolison jälkeen jäänyttä omaisuutta jakamattomana itsellään ja oikeus jäädä asumaan puolisoiden yhteisenä kotina käytettyyn asuntoon. Nämä hallintaoikeudet eivät ole riippuvaisia siitä, että omaisuus olisi ollut yhteisomistuksessa, tai että leski esimerkiksi omistaisi puolet asunnosta. Näin ollen edes täydellinen avioehto ei vaikuta lesken oikeuksiin hallita jäämistöä tai asua yhteisessä kodissa puolison kuoleman jälkeen.

Toinen asia on, että leski ei välttämättä ole oikeutettu jäämään asuntoon, mikäli hänen omaisuuteensa kuuluu toinen vastaavanlainen asunto. Asialla ei kuitenkaan ole tekemistä sen kanssa, onko yhteisenä kotina käytetty asunto suljettu avioehdolla avio-oikeuden ulkopuolelle. Puolisoiden on hyvä muistaa, että avioehto kohdistuu vain omaisuuden ositustilanteeseen, eikä sillä välttämättä ole vaikutuksia osituksen jälkeiseen aikaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]