Minilex - Lakipuhelin

Avioehtosopimus ja ulosotto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Puolisot omistavat avioliiton aikana oman omaisuutensa ja vastaavat omista veloistaan. Siten esimerkiksi toisen puolison joutuessa ulosoton kohteeksi ei velkaa voida periä toisen puolison omaisuudesta, ellei se ole velan vakuutena. Sen sijaan jotain yhteisomistuksessa olevaa omaisuutta saatetaan joutua myymään ja velallisen puolison osuus kauppahinnasta käytetään velan maksuun. Mikäli puolisoilla kuitenkin on velkaa, josta he vastaavat yhdessä, voidaan sen maksamiseksi ulosmitata kumman omaisuutta tahansa. Vaikka puolisoiden omaisuus ja velat ovatkin liiton aikana erillisiä, on heillä kuitenkin lähtökohtaisesti avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Avio-oikeudella ei kuitenkaan ole vaikutuksia vielä avioliiton aikana, vaan se vaikuttaa omaisuuden jakoon avioliiton päättyessä. Osituksessa puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus jaetaan yleensä puoliksi, ja enemmän omistanut puoliso luovuttaa vähemmän omistaneelle puolisolle omaisuutta tasinkona. Avio-oikeus voidaan kuitenkin poistaa joko kokonaan tai osittain puolisoiden tekemällä avioehtosopimuksella.

Avioehtosopimuksella ei siis sovita siitä, mitä kumpikin puoliso omistaa, eikä sen avulla siten voida vältellä ulosottoa. Avioehtosopimuksella voidaan kuitenkin vaikuttaa avioeron vireilletulon tai toisen puolison kuoleman jälkeen toimitettavan osituksen lopputulokseen. Avioehtosopimuksella voidaankin rajata osa omaisuudesta osituslaskelman ulkopuolelle, jolloin voidaan vaikuttaa puolisoille tulevien avio-osuuksien suuruuteen ja tasingon määrään. Mikäli avio-oikeus on suljettu pois kokonaan ja molemminpuolisesti, toimitetaan osituksen sijaan omaisuuden erottelu, jossa kumpikin puoliso pitää oman omaisuutensa. Mikäli avioehtoa taas ei tehdä, voivat puolisot sopia osituksen toimittamisesta melko vapaasti, mutta huomattavasti liian suurena maksettu tasinko voidaan tietyissä tapauksissa peräyttää.

Avioehtosopimuksella ei siis ole suoranaisia vaikutuksia ulosottoon. Avioehtosopimus kuitenkin vaikuttaa omaisuuden jakoon avioliiton päättyessä eli siihen, mitä velallinen saa osituksessa tai omaisuuden erottelussa. Koska ulosmittaus voi kohdistua vain velallisen tai takaajan omistamaan taikka vakuutena olleeseen omaisuuteen, ei sitä omaisuutta, mikä on osituksessa tai erottelussa tullut toiselle puolisolle voida myöhemmin ulosmitata toisen puolison velasta. Ulosottoon liittyviin lisäkysymyksiin saat vastauksia esimerkiksi soittamalla lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]