Minilex - Lakipuhelin

Avioehtosopimus kuoleman varalta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehtosopimus on puolisoiden välinen sopimus, jolla voidaan poistaa puolisoiden avio-oikeus toistensa omaisuuksiin. Avio-oikeudella tarkoitetaan puolison oikeutta toisen puolison omaisuuteen avioliiton päättyessä avioeroon tai toisen puolison kuolemaan. Avio-oikeuden poistaminen voidaan toteuttaa useammalla eri tavalla. Yksi vaihtoehto on tehdä avioehtosopimus, jonka mukaan kummallakaan puolisolla ole avio-oikeutta mihinkään toistensa omaisuuteen. Avioehtosopimuksessa voidaan kuitenkin sopia myös, ettei kummallakaan puolisolla ole avio-oikeutta tiettyyn toisen omaisuuteen tai vain toisella puolisolla ei ole avio-oikeutta toisen puolison omaisuuteen. Yleensä avioehtosopimuksessa avio-oikeus poistetaan molemmilta osapuolilta.

Avioehdon voi tehdä myös pelkän avioeron varalta: tällöin puolisoilla ei ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen avioerotilanteessa, mutta kuoleman tapahtuessa on. Tämä voi olla järkevää perintöverotuksen kannalta. Sen sijaan avio-oikeuden tekeminen pelkästään kuoleman varalta on monimutkaisempi tilanne. Tällaisen avioehtosopimuksen pätevyydestä ei ole varmuutta nykyisen lainsäädännön ja oikeuskäytännön valossa.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Avioehtosopimus ei kuitenkaan vaikuta lesken perintöoikeuteen. Jos vainaja oli lapseton ja naimisissa, leski perii vainajan omaisuuden, ellei vainaja ole määrännyt toisin testamentilla. Tätä ei estä edes avioehtosopimus, jolla avio-oikeus on suljettu pois kokonaan sekä avioeron että kuoleman varalta. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa