Minilex - Lakipuhelin

Avio-oikeus toisen perintöön

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Aviopuolisot omistavat avioliiton aikana omaisuutensa yksin. Avioliiton päättyessä puolisoilla on lähtökohtaisesti avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen kuuluu kaikki puolison ennen avioliittoa ja avioliiton aikana ansaittu ja saatu omaisuus, mukaan lukien perinnöt. Perintönä saatu omaisuus on siis lähtökohtaisesti avio-oikeuden alaista, ellei toisin ole määrätty. Esimerkiksi puolison vanhemmiltaan perintönä saatu kesämökkikiinteistö otetaan muun omaisuuden ohessa huomioon omaisuuden osituksessa laskettaessa puolison avio-oikeuden alaista säästöä. Avio-oikeutta ei kuitenkaan ole enää siihen perintöomaisuuteen, jonka puoliso on saanut suoraan perintönä tai testamentin nojalla avioeron vireille tulon tai toisen puolison kuoleman jälkeen.

Omaisuuden osituksessa puolisoiden avio-oikeuden alaisen omaisuuden yhteenlaskettu säästö jaetaan tasan puolisoiden kesken ja näin saadaan selville puolisoiden avio-osat. Se puoliso, jolla on enemmän omaisuutta suorittaa tasauseränä tasinkoa toiselle puolisolle. Tasingon maksaja saa itse päättää mitä omaisuutta luovuttaa vai maksaako tasingon rahana. Jos siis tasinkovelvollinen puoliso on saanut perintöä, jonka osalta avio-oikeutta ei ole poissuljettu, voi puoliso pitää perityn omaisuuden itsellään ja suorittaa tasingon rahana kyseistä omaisuutta vastaavasti.

Avio-oikeus voidaan perinnön osalta sulkea pois joko avioehtosopimuksella tai testamenttiin tehdyllä määräyksellä. Avioehtosopimuksella puolisot voivat sopia, että kummallakaan ei ole avio-oikeutta toistensa saamaan perintöön. Tällöin avioliiton päättymisen jälkeen suoritettavassa osituksessa ei oteta huomioon toisen puolison saamaa perintöä, sillä se ei sisälly avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen. Perinnönjättäjä voi myös määrätä testamentissa, että perinnönsaajan puolisolla ei ole avio-oikeutta perittyyn omaisuuteen, saati tämän tuottoon.

Avio-oikeuteen koskien perittyä omaisuutta voidaan vaikuttaa vielä osituksen aikana tai sen jälkeen osituksen sovittelulla. Ositusta voidaan sovitella, jos ositus muutoin johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen taikka siihen, että toinen puoliso saisi perusteetonta taloudellista etua. Osituksen sovittelussa otetaan huomioon avioliiton kestoaika, puolisoiden toiminta yhteisen talouden hyväksi ja omaisuuden kartuttamiseksi ja säilyttämiseksi sekä muut näihin verrattavat puolisoiden taloutta koskevat seikat. Sovittelussa voidaan muun muassa määrätä, että tietty avio-oikeuden alainen omaisuus muutetaan avio-oikeudesta vapaaksi omaisuudeksi. Tämä voi koskea esimerkiksi omaisuutta, jonka puoliso on saanut perintönä tai testamentin nojalla. Toisaalta osituksessa voidaan myös määrätä sellaista omaisuutta avio-oikeuden alaiseksi, joka oli ensin avioehtosopimuksella määrätty avio-oikeudesta vapaaksi.

Aviopuolisoilla on siis pääsääntöisesti oikeus toisen perintöön, ellei sen avio-oikeuden alaisuudesta ole toisin määrätty. Mikäli puolisot haluavat olla varmoja siitä, että saavat pitää mahdolliset perinnöt itsellään, kannattaa heidän laatia avioehtosopimus, jolla perintö määrätään avio-oikeuden ulkopuolelle. Avioehtosopimuksen laatimisessa ja muissa oikeudellisissa asioissa voit kääntyä asiantuntevien lakimiestemme puoleen!

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Avioehtosopimuksen voi laatia ennen avioliittoa tai sen aikana. Sen voimaan tuleminen edellyttää kuitenkin rekisteröintiä Digi- ja väestötietovirastossa.

Varoitukset

-Perityn omaisuuden tuotto on lähtökohtaisesti avio-oikeuden alaista omaisuutta riippumatta kyseisen omaisuuden avio-oikeusluonteesta. Jos myös tuotto haluaa sulkea avio-oikeuden ulkopuolelle, on siitä määrättävä avioehtosopimuksessa tai testamentissa erikseen.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]