Minilex - Lakipuhelin

Avio-oikeudesta määrääminen lahjakirjassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avio-oikeus on merkittävä aviovarallisuusjärjestelmämme käsite, jolla tarkoitetaan aviopuolison tiettyä oikeutta toisen puolison omaisuuteen. Avio-oikeus poikkeaa tavallisesta oikeudesta tiettyyn omaisuuteen siten, että se ei perustu sellaiseen saantoon, johon omistusoikeus tavallisesti oikeusjärjestyksessämme liitetään, kuten kauppaan, vaihtoon, lahjaan tai perintöön. Avio-oikeus syntyy suoraan avioliiton nojalla, ja koskee puolta puolisoiden yhteenlasketun omaisuuden arvosta, kun siitä on vähennetty puolisoiden velat. Avio-oikeutta voidaan rajoittaa tai se kokonaan poistaa eri oikeustoimilla. Tässä artikkelissa kerrotaan pääkohdat avio-oikeudesta määräämisestä lahjakirjassa.

Lahjoittaessaan omaisuutta voi lahjoittaja, tässä yhteydessä sivullinen, asettaa lahjakirjaan määräyksen, jonka mukaan lahjansaajan puolisolla ei ole avio-oikeutta kyseiseen omaisuuteen tai sen tuottoon. Tästä määräyksestä käytetään nimeä ”vapaaomaisuusmääräys”, ”avio-oikeusmääräys” tai ”vapaaomaisuusehto”. Käytännössä usein esimerkiksi lahjansaajan vanhemmat haluavat varmistaa, ettei avioeron sattuessa heidän jälkikasvunsa puoliso pääse hyötymään lahjoitetusta omaisuudesta tai että se pysyy suvun hallinnassa. Vapaaomaisuusmääräys voidaan tehdä niin, että se koskee vain tilanteita, joissa avioliitto purkautuu avioeron johdosta, tai se voidaan ulottaa myös tilanteisiin, joissa avioliitto purkautuu toisen puolison kuoleman johdosta.

Avio-oikeuden poissulkeminen voidaan liittää ainoastaan vastikkeettomiin saantoihin, eli useimmiten lahjaan tai testamenttiin. Mikäli omaisuus siirtyy puolisolle kaupalla tai muuten vastikkeellisesti, ei avio-oikeuden poissulkeminen ole mahdollista, ja poissulkemista tarkoittava määräys tai ehto on mitätön. Mikäli kyseessä on lahjanluontoinen kauppa, on avio-oikeuden poissulkeva määräys tehoton siltä osin, kun saanto on ollut vastikkeellinen. Mikäli siis esimerkiksi kiinteistö on myyty käypää hintaa alemmalla hinnalla, on toisella puolisolla avioliiton purkautuessa avio-oikeus siihen osaan kiinteistön arvosta, josta lahjansaaja on maksanut lahjanluontoisen kaupan yhteydessä.

Oikeuskäytännön mukaan lahjanantaja ei voi määrätä omaisuudesta enää sen jälkeen, kun hän on luovuttanut sen hallinnan lahjansaajalle. Avio-oikeutta koskevaa määräystä ei siis voida liittää lahjakirjaan jälkikäteen. Ellei saajan puoliso anna siihen suostumustaan, ei lahjoitettuun omaisuuteen voida jälkikäteen liittää hänen avio-oikeutensa poistavaa määräystä.

Jotta avio-oikeusmääräys saataisiin oikeudellisesti voimaan, on se tehtävä määrämuotoisesti. Avio-oikeusmääräyksen on oltava kirjallinen, ja irtainta omaisuutta lahjoitettaessa on kahden esteettömän todistajan todettava se oikeaksi. Lahjakirjan yhteydessä todistajien ei tosin tarvitse olla yhtä aikaa läsnä. Kiinteistöä lahjoitettaessa taas riittää, että kaupanvahvistaja on todennut lahjakirjaan otetun avio-oikeusmääräyksen oikeaksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]