Minilex - Lakipuhelin

Avioehto ja perinnönjako

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ensiksi kuolleen puolison kuoltua puolisoiden välillä voidaan toimittaa jäämistöositus tai -erottelu jotta saadaan selville se omaisuus, mitä kummankin puolison omistukseen kuuluu. Laki ei velvoita osituksen tai erottelun toimittamiseen, mutta se on useimmissa tapauksissa tarkoituksenmukaista. Perinnönjako perittävän kuoleman jälkeen toimitetaan perimistä koskevien säädösten mukaisesti riippumatta siitä, millä tavalla puolisot ovat keskinäiset varallisuussuhteensa järjestäneet. Avioehdolla ei siten ole vaikutusta lesken perintöoikeuden muotoutumiseen.

Jos perittävältä ei ole jäänyt rintaperillisiä, eli biologisia tai adoptoituja lapsia, perintö menee leskelle. Lesken oikeus perintöön syrjäyttää rintaperillisiä lukuun ottamatta muiden perillisten perintöoikeuden. Lesken perintöoikeuteen ei ole vaikutusta sillä, onko puolisoiden välillä tehty avioehtosopimusta tai sillä, mikä tällaisen sopimuksen tosiasiallinen sisältö on. Lesken perintöoikeuteen ei ole myöskään merkitystä sillä, minkälaista omaisuutta perittävältä on jäänyt. Jos perittävä ei ole tehnyt testamenttia omaisuudestaan, leskellä on oikeus pitää jäämistö jakamattomana vallinnassaan. Jos leski ei ole perillisasemassa sen vuoksi, että perittävällä on rintaperillisiä, leskellä on kuitenkin oikeus pitää puolisoiden jäämistö jakamattomana hallinnassaan, ellei perinnönjakoa vaadita tehtäväksi.

Jos leski perii puolisonsa, vain hänellä on oikeus vaatia perinnönjakoa hänen elinaikanaan. Ensiksi kuolleen puolison toissijaiset perilliset ovat vasta lesken kuolinpesän osakkaita. Heidän oikeutensa voi riippua siitä, millaisen testamentin perittävä oli tehnyt lesken hyväksi. Jos leskelle on testamentilla annettu omaisuus täysin omistusoikeuksin, toissijaisilla perillisillä ei ole mitään suojaa sitä vastaan. Jos perinnönjako suoritetaan lesken ollessa vielä elossa, leskellä on oikeus olla luovuttamatta tasinkoa ensin kuolleen puolison perillisille, mikäli omaisuuden osituksessa käy ilmi, että leski on ollut puolisoista varakkaampi osapuoli.

Avioehdolla voidaan vaikuttaa perinnönjakoon vain siinä laajuudessa, että sillä määritellään mitä omaisuutta kummankin puolison osalle tulee. Avioehdolla ei siten voida sulkea lesken perintöoikeutta pois, vaikka avioehtosopimuksessa oltaisiin määrätty, ettei puolisoilla ole lainkaan avio-oikeutta toistensa omaisuuteen. Perinnönjaossa noudatetaan siten lain säännöksistä ja testamentista johtuvia määräyksiä. Perintöasioiden ja aviovarallisuussuhteiden suunnittelemiseksi voi kysyä lisää neuvoja lakimiehiltämme.

 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Lesken perintöoikeus ohittaa muiden perillisten oikeuden perintöön

- Lesken ei tarvitse suorittaa tasinkoa kuolinpesälle

Varoitukset

- Avioehdolla ei voi sulkea lesken perintöoikeutta pois kokonaan, mutta voi määrittää, mitä omaisuutta jaetaan

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]