Minilex - Lakipuhelin

Avioehtosopimus perinnönjako

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos perittävä oli kuollessaan naimisissa, voidaan hänen kuolemansa jälkeen toimittaa omaisuuden jäämistöositus, jotta saadaan selville, mikä omaisuus kuuluu hänen kuolinpesälleen ja mikä hänen leskelleen. Jos puolisoilla ei ollut lainkaan avio-oikeutta toistensa omaisuuteen heidän tekemänsä avioehtosopimuksen johdosta, jäämistöosituksen sijaan toimitetaan jäämistöerottelu, jossa yksinkertaisesti erotellaan puolisoiden omaisuudet toisistaan. Lesken eläessä jokaisella kuolinpesän osakkaalla on oikeus vaatia osituksen tai erottelun toimittamista.

Osituksen toimittamisen ja mahdollisten tasinkojen maksamisen jälkeen kuolinpesään kuuluva omaisuus voi tulla perinnönjaon kohteeksi. Vaikka puolisoilla ei olisi ollut lainkaan avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, on leskellä siitäkin huolimatta oikeus säilyttää jäämistö jakamattomana hallinnassaan. Jos perittävältä ei ole jäänyt rintaperillisiä, eikä hän ole tehnyt omaisuudestaan testamenttia, leskellä on lähinnä oikeus perintöön huolimatta mahdollisesti tehdystä avioehtosopimuksesta. Jos perittävältä on jäänyt rintaperillisiä, jotka vaativat perinnönjaon toimittamista, taikka jos hän on tehnyt omaisuudestaan testamentin, lesken hallintaoikeus jäämistöön supistuu oikeudeksi pitää puolisoiden yhteisenä kotina käytetty asunto ja tavanomainen asuntoirtaimisto jakamattomana hallinnassaan.

Avioehtosopimuksella voidaan vaikuttaa perinnönjakoon siten, että sillä määritellään, mitä omaisuutta kummankin puolison osalle tulee. Avioehtosopimuksella ei kuitenkaan voida sulkea lesken lakisääteistä perintöoikeutta pois, vaikka sillä oltaisiinkin poistettu avio-oikeus toisen puolison omaisuuteen.

Jos leski perii ensiksi kuolleen puolison, ainoastaan hänellä on oikeus vaatia perinnönjakoa omana elinaikanaan. Perintö tulee tällöin jaettavaksi lesken ja kuolleen puolison toissijaisten perillisten, eli hänen vanhempiensa, sisarustensa ja näiden lasten kesken.

Perinnönjaossa on kiinnitettävä myös huomiota tehtyihin testamentteihin. On mahdollista, että testamenttiin on otettu toissijaismääräys, jolla määritellään tietyn omaisuuslajin omistaja sen jälkeen, kun omaisuuden ensisaaja on kuollut. Testamenttiin voidaan ottaa myös määräys siitä, että omaisuuden saajan aviopuolisolla ei ole tähän omaisuuteen lainkaan avio-oikeutta. Perinnönjaossa on huomioitava kaikki seikat tapauskohtaisesti. Lakimiehiltämme voi tarvittaessa pyytää lisää neuvoja.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]