Minilex - Lakipuhelin

Avioehto ja omaisuuden jako

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehdolla puolisot voivat sopia siitä, miten aviovarallisuussuhteet puretaan avioliiton päättyessä, eli miten omaisuus jaetaan.  Avioehto voidaan tehdä vain molempien puolisoiden suostumuksella ja se tulee rekisteröidä Digi- ja väestötietovirastoon ennen avioliiton purkautumista tai avioeroasian vireille tuloa.  Avioehdon sisältö vaikuttaa siihen, miten omaisuus jaetaan avioliiton purkauduttua. 

Avioliittolaki tuntee kolme erilaista avioehtoa.  Avioehto voi olla avio-oikeuden täydellisesti poissulkeva, jolloin kummallakaan puolisolla ei ole avio-oikeutta mihinkään toisen omaisuuteen. Toinen vaihtoehto on osittainen avioehto, jolloin kummallakaan puolisolla ei ole avio-oikeutta tiettyyn toisen omaisuuteen.  Kolmas vaihtoehto on yksipuolinen avioehto, jolloin toisella puolisolla ei ole avio-oikeutta mihinkään tai tiettyyn toisen puolison omaisuuteen. Avioehto voi olla myöskin joko yksipuolinen tai molemminpuolinen tai se voi tulla sovellettavaksi vain avioliiton päättyessä eroon

Aviovarallisuussuhteet voidaan yleisesti purkaa omaisuuden osituksessa tai omaisuuden erottelussa.  Jos avioehto on avio-oikeuden täydellisesti poissulkeva, avioliiton päättyessä kyseeseen tulee omaisuuden erottelu.  Omaisuuden erottelulla tarkoitetaan sitä, että puolisoiden varallisuus erotetaan toisistaan, jolloin kumpikin puoliso saa itselleen kuuluvan omaisuutensa.  Mikäli avioehdolla on vain rajoitettu avio-oikeutta, tulee tehtäväksi sekä omaisuuden ositus, että omaisuuden erottelu.  Tällöin avio-oikeuden alainen omaisuus ositetaan, eli jaetaan osapuolten kesken tasan ja avioehdolla avio-oikeuden ulkopuolelle rajattu omaisuus erotellaan saajille.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

Jos avioliitto on päättynyt eroon, se puoliso, joka omistaa enemmän maksaa tasinkoa toiselle niin paljon, että avio-oikeuden alainen omaisuus on jaettu tasan. Jos avioliitto päättyy kuolemaan tasinkoa joutuu maksamaan vain kuolinpesä, ei leski. Puolisoiden hankkima yhteinen omaisuus jaetaan yleisesti puolisoiden kesken tasan.  

Avioliiton purkautuessa toisen puolison kuoleman vuoksi, voivat leski tai perilliset vaatia omaisuuden jakamista toimitettavaksi. On kuitenkin huomattava, että, jos vainajalla ei ole rintaperillisiä, leski perii toisenkin puolen. Jos taas avioliitto purkautuu avioeron johdosta, voi kumpikin puoliso vaatia omaisuuden jakamista toimitettavaksi, kun avioeroa koskeva asia on tullut käräjäoikeudessa vireille.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 040 663 6051 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa