- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Avioehdolla puolisot voivat sopia siitä, miten aviovarallisuussuhteet puretaan avioliiton päättyessä, eli miten omaisuus jaetaan. Avioehto voidaan tehdä vain molempien puolisoiden suostumuksella ja se tulee rekisteröidä Digi- ja väestötietovirastoon ennen avioliiton purkautumista tai avioeroasian vireille tuloa. Avioehdon sisältö vaikuttaa siihen, miten omaisuus jaetaan avioliiton purkauduttua.
Avioliittolaki tuntee kolme erilaista avioehtoa. Avioehto voi olla avio-oikeuden täydellisesti poissulkeva, jolloin kummallakaan puolisolla ei ole avio-oikeutta mihinkään toisen omaisuuteen. Toinen vaihtoehto on osittainen avioehto, jolloin kummallakaan puolisolla ei ole avio-oikeutta tiettyyn toisen omaisuuteen. Kolmas vaihtoehto on yksipuolinen avioehto, jolloin toisella puolisolla ei ole avio-oikeutta mihinkään tai tiettyyn toisen puolison omaisuuteen. Avioehto voi olla myöskin joko yksipuolinen tai molemminpuolinen tai se voi tulla sovellettavaksi vain avioliiton päättyessä eroon
Aviovarallisuussuhteet voidaan yleisesti purkaa omaisuuden osituksessa tai omaisuuden erottelussa. Jos avioehto on avio-oikeuden täydellisesti poissulkeva, avioliiton päättyessä kyseeseen tulee omaisuuden erottelu. Omaisuuden erottelulla tarkoitetaan sitä, että puolisoiden varallisuus erotetaan toisistaan, jolloin kumpikin puoliso saa itselleen kuuluvan omaisuutensa. Mikäli avioehdolla on vain rajoitettu avio-oikeutta, tulee tehtäväksi sekä omaisuuden ositus, että omaisuuden erottelu. Tällöin avio-oikeuden alainen omaisuus ositetaan, eli jaetaan osapuolten kesken tasan ja avioehdolla avio-oikeuden ulkopuolelle rajattu omaisuus erotellaan saajille.
Jos avioliitto on päättynyt eroon, se puoliso, joka omistaa enemmän maksaa tasinkoa toiselle niin paljon, että avio-oikeuden alainen omaisuus on jaettu tasan. Jos avioliitto päättyy kuolemaan tasinkoa joutuu maksamaan vain kuolinpesä, ei leski. Puolisoiden hankkima yhteinen omaisuus jaetaan yleisesti puolisoiden kesken tasan.
Avioliiton purkautuessa toisen puolison kuoleman vuoksi, voivat leski tai perilliset vaatia omaisuuden jakamista toimitettavaksi. On kuitenkin huomattava, että, jos vainajalla ei ole rintaperillisiä, leski perii toisenkin puolen. Jos taas avioliitto purkautuu avioeron johdosta, voi kumpikin puoliso vaatia omaisuuden jakamista toimitettavaksi, kun avioeroa koskeva asia on tullut käräjäoikeudessa vireille.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.