- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Avioehtosopimuksella voidaan sopia, ettei aviopuolisoilla ole osin tai ollenkaan oikeutta toistensa omaisuuteen. Avioehtosopimus on asiakirja, joka tulee laatia tietyssä muodossa, jotta se on pätevä. Tällaisen sopimusasiakirjan voi laatia itsekin, mutta se saattaa olla haastavaa. Avioehtosopimus voi olla monimutkainen sopimus, jonka tekemistä harkittaessa saattaakin olla aiheellista kääntyä asiantuntevan lakimiehen puoleen.
Avioehtosopimus on siis määrämuotoinen oikeustoimi. Avioehtosopimus on ensinnäkin tehtävä kirjallisessa muodossa. Sen täytyy myös olla päivätty ja osapuolien allekirjoittama. Kahden esteettömän todistajan tulee allekirjoituksillaan todistaa avioehtosopimus todeksi. Lisäksi avioehtosopimus on rekisteröitävä jomman kumman puolison kotipaikan Digi- ja väestötietovirastossa.
Hyvä avioehtosopimus syntyy molempien osapuolien aktiivisella osallistumisella sopimusasiakirjan laatimiseen. Jotta avioehtosopimus voidaan laatia, tulee ensiksi kartoittaa omaisuus ja selvittää mikä osa omaisuudesta on yhteistä ja mikä on toisen puolison omaa. On myös hyvä pohtia sitä, mitä sijoituksia tulevaisuudessa tullaan tekemään sekä sitä, onko tulevaisuudessa tiedossa esimerkiksi perintöä.
Avioehtosopimuksesta tulee käydä ilmi, onko avioehtosopimus poistettu kokonaan, osittain, yksipuolisesti vai molemminpuolisesti. On myös mahdollista, että avio-oikeus poistetaan vain ennen avioliittoa hankitun omaisuuden osalta tai vain avioliiton aikana hankitun omaisuuden osalta. Asiakirjasta tulee lisäksi käydä ilmi, onko avio-oikeus poissuljettu sekä puolison kuoleman että eron sattuessa vai vain esimerkiksi avioeron tapahtuessa.
Usein avioehtosopimuksia laadittaessa käytetään valmiita lomakkeita ja asiakirjamalleja. Joskus voi kuitenkin olla tarkoituksenmukaisempaa kirjoittaa avioehtosopimus omin sanoin, sillä kaavamaiset asiakirjamallit saattavat joskus johtaa harhaan. On myös tärkeää, että molemmat ymmärtävät avioehtosopimuksen merkityksen ja vaikutukset sekä ovat kaikin puolin muutenkin selväjärkisiä ja kykeneviä seuraamaan asiakirjan laatimisprosessia.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.