Minilex - Lakipuhelin

Avioehdon tekeminen avioliiton aikana

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehto on aviopuolisoiden välinen sopimus, jolla he voivat vaikuttaa avio-oikeuden laajuuteen. Avioehtosopimus laaditaan usein ennen avioliittoa, mutta se voidaan myös tehdä milloin tahansa avioliiton aikana. Avioehtosopimuksen tekeminen edellyttää molempien osapuolten suostumusta. 

Avioehtosopimuksessa voidaan sulkea avio-oikeus kokonaan pois puolisoiden väliltä tai vain osittain. Avio-oikeus voidaan esimerkiksi poissulkea vain puolison ennen avioliittoa saadun tai ansaitun omaisuuden osalta. Avioehtosopimus voidaan solmia myös yksipuoliseksi, eli toisella puolisolla ei ole avio-oikeutta mihinkään tai tiettyyn toisen omaisuuteen. Avioehtosopimukseen on mahdollista myös liittää ehto, jonka mukaan avio-oikeus suljetaan pois vain siinä tapauksessa, että avioliitto purkautuu avioeron johdosta. Toisaalta avioehtosopimuksella voidaan myös palauttaa avio-oikeus kummankin omaisuuteen.

Avioehtosopimus on määrämuotoinen oikeustoimi, eli se tulee olla tehty tiettyjä muotovaatimuksia noudattaen. Ollakseen pätevä avioehtosopimuksen tulee olla kirjallinen, päivätty, asianmukaisesti allekirjoitettu ja kahden esteettömän henkilön oikeaksi todistama. Jos puoliso tai kihlakumppani vajaavaltaisuuden tai toimintakelpoisuuden rajoittamisen vuoksi ei ole oikeutettu itse tekemään avioehtosopimusta, hänen on hankittava siihen edunvalvojansa kirjallinen hyväksyminen. Esimerkiksi alaikäinen kihlakumppani ei voi solmia avioehtosopimusta ilman edunvalvojan myötävaikutusta.

Avioehtosopimus tulee rekisteröidä Digi- ja väestötietovirastoon. Ilman rekisteröintiä avioehto on mitätön. Virasto ei kuitenkaan tarkista avioehdon pätevyyttä sitä rekisteröitäessä, vaan aviopuolisoiden tulee pitää huoli muotovaatimusten täyttymisestä. Avioehtosopimus voidaan rekisteröidä milloin tahansa avioliiton aikana. Sopimus ei kuitenkaan tule voimaan, jos se on jätetty virastoon avioliiton purkauduttua tai sen jälkeen, kun avioeroa koskeva asia on tullut vireille. Aviopuolisot voivat muuttaa avioehtoaan laatimalla uuden avioehtosopimuksen ja rekisteröimällä sen virastossa. Uudella avioehdolla voidaan esimerkiksi palauttaa avio-oikeus.

Avio-oikeus aktualisoituu vasta avioliiton päätyessä tehtävään omaisuuden ositukseen ja ilman avioehtosopimusta puolisoiden omaisuus jaetaan osituksessa tasan. Enemmän omistava puoliso joutuu tällöin suorittamaan toiselle puolisolle tasinkoa. Avioehtosopimus laaditaan yleensä puolisoiden oman omaisuuden suojaksi avioliiton mahdollisen päättymisen varalle.

Avioehtosopimus voi osoittautua monimutkaiseksi sopimukseksi laatia, ja silloin olisi syytä kääntyä asiantuntijan puoleen, jotta sopimus saadaan laadittua molempien osapuolten tavoitteiden mukaisesti. Avioehtosopimuksen tekemiseen liittyvistä asioista voit kysyä lisää lakimiehiltämme!

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Avioehtosopimukseen voidaan myös pätevällä tavalla liittää ilmoitus puolison toiselle puolisolle antamasta lahjasta, eli lahjailmoitus.

-Avioehtosopimusta voidaan muuttaa laatimalla uusi avioehtosopimus, joka on voimaan tullakseen myös rekisteröitävä Digi- ja väestötietovirastoon ennen kuin avioliitto on purkautunut toisen puolison kuolemaan tai ennen kuin avioeroasia on tullut vireille.

Varoitukset

-Avioehdon kohtuullistamista ei ole mahdollista vaatia avioliiton aikana erillisessä oikeudenkäynnissä.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]