Minilex - Lakipuhelin

Avioehtosopimus ja asunto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Puolisot omistavat kumpikin itse kaiken avioliiton aikana saamansa ja sitä ennen omistamansa omaisuuden. Puolisoilla on kuitenkin lähtökohtaisesti toistensa omaisuuteen avio-oikeus, joka realisoituu avioliiton purkautumisvaiheessa. Tällöin suoritettavassa osituksessa puolisoiden avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöt lasketaan yhteen ja saatu summa jaetaan puoliksi puolisoiden kesken. Enemmän omistanut puoliso luovuttaa vähemmän omistaneelle puolisolle omaisuutta tasinkona jaon toteuttamiseksi. Avio-oikeus ei kuitenkaan ole ehdoton, vaan siitä voidaan poiketa muun muassa puolisoiden tekemällä avioehtosopimuksella. Avioehdolla puolisot sopivat avio-oikeuden ulottuvuudesta keskinäisessä suhteessaan joko rajoittaen tai palauttaen sitä. Avioehtosopimuksella on mahdollista vaikuttaa esimerkiksi puolison avio-oikeuteen toisen omistamaan tai yhdessä omistettuun asuntoon.

Avioehtosopimus voi olla molemminpuolinen tai koskea vain toista puolisoa. Lisäksi avioehto voi kattaa kaiken omaisuuden tai vain joitakin tiettyjä omaisuuseriä. Jos avioehto koskee molemminpuolisesti kaikkea omaisuutta, on tietenkin myös asunto sen piirissä ja osituksen sijaan toimitetaan vain omaisuuden erottelu. Samoin avio-oikeus voidaan poistaa asunnon osalta ottamalla avioehtosopimukseen nimenomaan asuntoa koskeva maininta. Tällöin asuntoa tai sen sijaan tullutta omaisuutta ei oteta huomioon osituslaskelmassa, vaan sen arvo tulee ainoastaan omistajansa hyväksi. Avioehtosopimuksessa voidaan määrätä myös asunnon tuoton kuten vuokran avio-oikeudellisesta luonteesta eli avioehtosopimuksessa on mahdollista määrätä, ettei puolisolla ole avio-oikeutta myöskään asunnon tuottoon.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Avioehtosopimuksella on siis mahdollista vaikuttaa asunnon kohteluun ja huomioimiseen omaisuuden jakotilanteessa toisen puolison kuoltua tai avioeron tultua vireille. Avioehtosopimus ei kuitenkaan vaikuta suoraan asunnon omistussuhteisiin, vaan puolisot omistavat oman omaisuutensa normaaliin tapaan. Puolisoiden asumista on kuitenkin pyritty suojaamaan erinäisillä säännöksillä, jotka rajoittavat omistajan määräysvaltaa omistamaansa asuntoon. Lisätietoja aiheesta löydät muista artikkeleistamme. Mikäli sinulla on kysyttävää avioehtosopimuksiin liittyen, voit myös soittaa lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa