Avio-oikeus tarkoittaa puolisoiden oikeutta toistensa omaisuuteen. Avio-oikeussäännöstön mukaan avioliiton purkautuessa avioeron johdosta puolisoiden avio-oikeuden alaisen omaisuuden yhteenlaskettu säästö jaetaan puolisoiden kesken tasan. Suoritetaan siis omaisuuden ositus. Jos toisen puolison avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästö on suurempi kuin toisen, varakkaamman puolison on suoritettava tasoituseränä tasinkoa puolisolleen.
Lähtökohtana on, että kaikki ennen avioliittoa tai sen aikana tienattu tai saatu omaisuus on avio-oikeuden alaista omaisuutta. Tästä lähtökohdasta voivat puolisot kuitenkin poiketa tekemällä avioehtosopimuksen eli avioehdon. Avioehdolla voidaan sulkea avio-oikeus kokonaan pois puolisoiden väliltä tai vain osittain. Avio-oikeus voidaan esimerkiksi määrätä koskemaan vain puolison ennen avioliittoa ansaittua tai saatua omaisuutta. Avioehto voidaan solmia myös yksipuoliseksi, eli toisella puolisolla ei ole avio-oikeutta mihinkään tai tiettyyn omaisuuteen. Avioehdossa voi omaisuutta koskevien ehtojen lisäksi olla maininta avioehdon toteutumisesta ainoastaan avioerotilanteessa.
Avioehtosopimus on jätettävä Digi- ja väestötietovirastoon rekisteröitäväksi, jotta se voi tulla voimaan. Rekisteröinti on tehtävä viimeistään avioliiton aikana jommankumman puolison toimesta. Jos avioehto viedään virastoon ennen avioliiton solmimista, sitä ei vielä rekisteröidä, vaan se tapahtuu vasta vihkimisen jälkeen. Avioehtosopimus ei tule voimaan, jos se jätetään rekisteröitäväksi vasta avioeron vireille tulemisen jälkeen.
Jos puolisot ovat laatineet keskenään avioehdon, toimitetaan avioeron vireille tulemisen jälkeen omaisuuden erottelu osituksen sijaan. Jos avioehto on osittainen, toimitetaan omaisuuden ositus vain sen omaisuuden osalta, jota ei ole avioehdolla rajattu avio-oikeuden ulkopuolelle.
» Selvitä asiasi heti
Estät ennalta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.
» Unohda ajanvaraukset
Saat vastaukset helposti ilman kalliita tapaamisia.
» Edullinen minuuttihinta
Kiinteä ja edullinen minuuttihinta, joten maksat vain käyttämästäsi puheluajasta.
Avioehtoa voidaan poikkeuksellisesti kohtuullistaa osituksen sovittelussa. Osituksen sovittelun edellytys on, että osituksen toteuttaminen avioehdon mukaisesti johtaisi toisen osapuolen kannalta kohtuuttomaan lopputulokseen. Harkittaessa kohtuullistamista otetaan huomioon avioliiton kestoaika, puolisoiden tekemä työ yhteisen talouden hyväksi, omaisuuden kartuttamiseksi ja säilyttämiseksi, sekä muut näihin verrattavat puolisoiden taloutta koskevat seikat.
Osituksen sovittelussa voidaan määrätä avioehdossa avio-oikeuden ulkopuolelle rajattu omaisuus osittain tai kokonaan avio-oikeuden alaiseksi omaisuudeksi. Puolisolle voidaan siis myöntää avio-oikeus sellaiseen omaisuuteen, joka on avioehdon nojalla suljettu avio-oikeuden ulkopuolelle. Kohtuullisuus arvioidaan kussakin yksittäisessä tapauksessa erikseen. Avioehdon kohtuullistaminen on poikkeuksellinen keino, johon ei ryhdytä vähäisin perustein.
Avioehdon vaikutuksista avioerotilanteissa voit kysyä lisää asiantuntevilta lakimiehiltämme!