Minilex - Lakipuhelin

Avio-oikeus ja verotus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avio-oikeus tarkoittaa oikeutta toisen puolison omaisuuteen. Vaikka puolisot avioliitossa voivatkin omistaa omaisuutta sekä yhdessä että erikseen, toimitetaan avio-oikeusyhteyden katkeamisen seurauksena omaisuuden ositus. Avio-oikeusyhteyden katkeamisperusteena on avioero tai toisen puolison kuolema. Avio-oikeuden merkitys konkretisoituu vasta avioliiton päättymisen seurauksena toimitettavassa omaisuuden osituksessa. Tuolloin puolisoiden avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästö jaetaan tasan puolisoiden välillä siten, että puolisoista enemmän omistava on velvollinen suorittamaan vähemmän omistavalle tasinkoa. Osituksen sijaan tai sen ohella toimitetaan omaisuuden erottelu, mikäli puolisot ovat laatineet avioehtosopimuksen ennen avioliiton solmimista tai sen aikana. Alla käsittelemme verotuksellisia seikkoja, jotka on hyvä ottaa huomioon avioeron tai puolison kuoleman johdosta.

Avio-oikeus ja verotus avioerotilanteissa

Kuten edellä mainittu, avioerotilanteissa toimitetaan omaisuuden ositus, mikäli puolisot eivät ole tehneet avioehtoa ennen avioliiton solmimista tai sen aikana. Osituksessa toimitettavaan puolisoiden väliseen omaisuuden jakoon ei lähtökohtaisesti kohdistu veroseuraamuksia. Osituksessa puolisoiden yhteenlasketun omaisuuden säästö puolitetaan siten, että enemmän omistavan puolison velvollisuudeksi muodostuu tasingon suorittaminen vähemmän omistavalle. Lähtökohtaisesti tasinkoa luovuttava ei joudu maksamaan luovutusvoittoveroa, eikä tasinkoa saava varainsiirtoveroa.

Veroseuraamuksia voi kuitenkin syntyä tilanteessa, jossa tasinkoa luovutetaan enemmän kuin omaisuuserojen tasaamiseksi olisi tarpeen. Tällöin seurauksena voi olla velvollisuus suorittaa lahjaveroa. Mikäli toinen puoliso kokonaan luopuu oikeudestaan tasinkoon, ei tämä yksiselitteisesti muodosta velvollisuutta lahjaveron suorittamiselle. Myös silloin, jos osituksessa käytetään avio-oikeuden ulkopuolisia varoja kiinteistön tai arvopaperin omistajanvaihdoksen toteuttamiseen, on seurauksena velvollisuus maksaa varainsiirtoveroa. Ulkopuolisina varoina pidetään esimerkiksi kiinteistön omistajanvaihdoksen toteuttamista lisälainalla tai käyttämällä kauppaan avio-oikeuden ulkoupuolelle rajattuja varoja.

Mikäli puolisoiden välinen avio-oikeus toistensa omaisuuteen on suljettu pois (esimerkiksi juuri edellä mainitulla avioehdolla), toimitetaan avioliiton päättymisen johdosta osituksen sijaan omaisuuden erottelu. Erottelussa kumpikin puoliso ottaa itselleen oman omaisuutensa. Mikäli näistä omistussuhteista halutaan erottelussa poiketa, kohdistuvat omaisuuden erottelun yhteydessä tapahtuviin varallisuuden siirtoihin normaalit veroseuraamukset.

Avio-oikeus ja verotus puolison kuoleman johdosta

Avioeron lisäksi avio-oikeuden merkitys voi saada käytännön ilmentymänsä puolison kuoleman johdosta. Mikäli avio-oikeutta ei ollut puolisoiden välillä suljettu pois, leskellä on avio-oikeuden nojalla oikeus saada puolet puolisoiden yhteenlasketun omaisuuden säästöstä. Leski ei ole velvollinen maksamaan veroa siitä, mitä hän avio-oikeuden nojalla tasinkona saa. Jos perittävältä ei ole jäänyt rintaperillisiä, leski perii ensiksi kuolleen puolison. Rintaperillisiä ovat perittävän lapset ja heidän jälkeläisensä. Jos leski perii puolisonsa rintaperillisten puuttumisen vuoksi, lesken perintöverotus toteutetaan ensimmäisen perintöveroluokan mukaisesti.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]