Minilex - Lakipuhelin

Avioehto ja lakimies

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliiton keskeisiin suoraan laista seuraaviin oikeusvaikutuksiin kuuluu, että puolisot saavat avio-oikeuden toistensa omaisuuteen. Puolisot voivat kuitenkin poiketa tästä solmimalla avioehtosopimuksen eli avioehdon ja täten rajoittaa tai poistaa avio-oikeuden kokonaan toistensa omaisuuteen. Puolisot voivat tehdä avioehdon itse, mutta avioehto saattaa olosuhteista riippuen osoittautua monimutkaiseksi sopimukseksi laatia. Avioehdon muotovaatimukset ovat lisäksi tiukat ja mikäli niitä ei noudateta, avioehto on mitätön. Virheiden ja väärinkäsitysten välttämiseksi asiassa olisi suositeltavaa kääntyä osaavan asiamiehen kuten asianajajan tai lakimiehen puoleen.  

Ollakseen pätevä, avioehdon tulee olla kirjallinen, päivätty, asianmukaisesti allekirjoitettu sekä kahden esteettömän henkilön oikeaksi todistama. Asianajaja tai lakimies pystyy varmistamaan, että avioehto laaditaan näitä muotovaatimuksia noudattaen. Lisäksi hän pystyy myös yksilöimään avioehdon puolisoiden tilanteeseen sopivaksi ja varmistamaan, että avioehto on sellainen kuin puolisot ovat tarkoittaneet.

Avioehto tulee toimittaa rekisteröitäväksi Digi- ja väestötietovirastoon tullakseen voimaan. Rekisteröinnin voi tehdä kumpi puolisoista tahansa toista kuulematta. Virastoon tulee toimittaa alkuperäinen avioehto sekä avioehdon rekisteröintihakemus. Hakemukseen merkitään tieto käytetystä asiamiehestä. Itse laaditussa avioehtosopimuksessa lomakkeessa olevaa asiamies-kohtaa ei tarvitse täyttää.

Puolisot voivat tehdä avioehdon ennen avioliittoa tai sen aikana. Avioliiton purkauduttua sen laatiminen ja rekisteröiminen ei ole enää mahdollista. Avioehdolla on hyvin keskeinen vaikutus avioliiton päättyessä, sillä se vaikuttaa merkittävästi puolisoiden omaisuuden jakoon. Tämän vuoksi on tärkeää, että avioehto laaditaan huolella ja asiantuntevasti, jotta sillä saadaan aikaan toivotut oikeusvaikutukset ja myöhemmiltä epäselvyyksiltä vältytään.

Avioehdon laatimisessa ja siihen liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä lakimiehiimme!

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Avioehdon voi laatia jo heti kihlauksen jälkeen.

-Avioehtoa voi muuttaa laatimalla uusi avioehto.

-Avioehto on mahdollista laatia myös vain avioeron varalle.

Varoitukset

-Digi- ja väestötietoviraston tehtävänä ei ole tutkia avioehdon lainmukaisuutta rekisteröintivaiheessa.

-Avioehdon kohtuullisuutta ei voi saattaa tuomioistuimen tutkittavaksi omana asianaan.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]