Minilex - Lakipuhelin

Avioehtosopimus ja ositus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pääsäännön mukaan puolisoiden omaisuus jaetaan tasan omaisuuden osituksessa.  Aviopuolisot voivat kuitenkin laatia avioehtosopimuksen, jolla määräävät, miten aviovarallisuussuhteet puretaan avioliiton päättyessä.  Avioehtosopimus voidaan tehdä vain molempien puolisoiden suostumuksella ja se tulee rekisteröidä Digi- ja väestötietovirastoon ennen avioliiton purkautumista tai avioeroasian vireille tuloa.  Avioehtosopimuksella puolisot voivat määrätä siitä, mikä omaisuus on avio-oikeuden alaista, eli mikä omaisuus otetaan huomioon omaisuuden osituksessa.  Avioehtosopimus siis vaikuttaa siihen, miten omaisuus jaetaan avioliiton päättyessä. 

Avioehtosopimus voi olla avio-oikeuden täydellisesti poissulkeva, jolloin kummallakaan puolisolla ei ole avio-oikeutta mihinkään toisen omaisuuteen.  Jos puolisoilla ei ole lainkaan avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, toimitetaan osituksen sijaan omaisuuden erottelu, jossa molemmat puolisot ottavat omaisuutensa.  Avioehtosopimus voi myös olla osittainen, jolloin kummallakaan puolisolla ei ole avio-oikeutta tiettyyn toisen omaisuuteen, tai yksipuolinen, jolloin toisella puolisolla ei ole avio-oikeutta mihinkään tai tiettyyn toisen puolison omaisuuteen.  Avioehtosopimus voidaan tehdä olemaan voimassa sekä avioerotilanteessa, että avioliiton päättyessä toisen puolison kuolemaan.  Avioehtosopimus voidaan myös tehdä koskemaan vain toista näistä tapauksista, jolloin avio-oikeus säilyy toisessa.

Jos avioehtosopimuksella on suljettu koko avio-oikeus pois, suoritetaan omaisuuden erottelu, jossa puolisoille jaetaan heille kuuluvat omaisuudet. Omaisuuden ositus taas tulee kyseeseen, kun avio-oikeuden alaista omaisuutta on.

Omaisuuden ositus tehdään avioliiton purkautuessa.  Jos avioliitto purkautuu toisen puolison kuoleman johdosta, voivat leski tai perilliset vaatia omaisuuden ositusta toimitettavaksi.  Leski voi myös määrätä omaisuuden jäävän jakamattomana hallintaansa aina kuolemaansa asti, jos rintaperilliset eivät tätä moiti. 

Jos taas kyse on avioerosta, avioeroasian tultua vireille, voi kumpikin puoliso vaatia omaisuuden ositusta toimitettavaksi.  Omaisuuden osituksessa avio-oikeuden alainen omaisuus jaetaan puolisoiden kesken tasan, ja avioehtosopimuksella avio-oikeuden ulkopuolelle rajattua omaisuutta ei oteta huomioon.  Avioehtosopimuksella puolisot voivat siis sopia siitä, mikä osa omaisuudesta on avio-oikeuden alaista ja näin ollen otetaan huomioon omaisuuden osituksessa. Enemmän omistavalla puolisolla on velvollisuus omaisuuden osituksen yhteydessä maksaa ylijäävä osa tasinkona toiselle puolisolle niin, että avio-oikeuden alainen omaisuus menee tasan. Lesken ei kuitenkaan tarvitse maksaa tasinkoa kuolinpesälle.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]