Minilex - Lakipuhelin

Avioehtosopimus erotilanteessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun avioeroa koskeva asia on tullut vireille, voi kumpikin puoliso vaatia omaisuuden ositusta toimitettavaksi.  Harkinta-ajan umpeutumista tai lopullista avioerotuomiota ei tarvitse odottaa, vaan ositus voidaan toimittaa asian tultua vireille.  Pääsäännön mukaan puolisoiden kaikki omaisuus jaetaan tasan puolisoiden kesken.  Tasan jakamisesta kuitenkin poiketaan, mikäli puolisot ovat tehneet avioehtosopimuksen avioliiton aikana.

Avioehdolla puolisot määräävät avio-oikeuden laajuudesta liitossaan.  Puolisot ovat voineet rajoittaa avio-oikeutta tai kokonaan poistaa avio-oikeuden toistensa omaisuuteen.  Avioehtosopimus vaikuttaa siihen, miten puolisoiden omaisuus jaetaan avioliiton päättyessä.  Avio-oikeuden ulkopuolelle rajattua omaisuutta ei oteta huomioon osituksessa toisen puolison hyväksi.  Avioehtosopimus voidaan tehdä vain molempien puolisoiden suostumuksella ja sen tulee olla rekisteröity Digi- ja väestötietovirastoon ennen avioeroasian vireille tuloa.  Mikäli avioeroa koskeva asia on tullut vireille, ei avioehtosopimusta voida enää rekisteröidä.  Rekisteröimätön avioehtosopimus on mitätön.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Jos puolisot ovat laatineet avio-oikeuden täydellisesti poissulkevan avioehtosopimuksen, kumpikin puoliso pitää oman omaisuutensa avioliiton päättyessä.  Avioerotilanteessa suoritetaan omaisuuden erottelu, jossa puolisoiden varallisuus erotetaan toisistaan.  Jos avio-oikeutta on vain rajoitettu, toimitetaan sekä omaisuuden ositus että omaisuuden erottelu.  Avio-oikeuden alainen omaisuus jaetaan osapuolten kesken tasan ja avio-oikeuden ulkopuolelle rajattu omaisuus erotellaan puolisoille.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa