- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Henkivakuutuskorvausta voidaan avio-oikeuden kannalta tarkastella kahdesta näkökulmasta. Tilannetta voidaan arvioida juridisesti silloin, kun avioliiton kestäessä toinen puolisoista saa henkivakuutuksen edunsaajamääräyksen nojalla itselleen henkivakuutuskorvauksen. Onko kyseinen korvaus tällöin avio-oikeuden alaista omaisuutta? Lisäksi voidaan tarkastella henkivakuutuskorvausta tilanteissa, joissa vakuutettu puoliso kuolee.
Lähtökohtaisesti aviopuolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Avio-oikeuden merkitys konkretisoituu vasta avio-oikeusyhteyden katkeamisen johdosta toimitettavassa omaisuuden osituksessa. Tuolloin puolisoiden avio-oikeuden alaisen omaisuuden yhteenlaskettu säästö puolitetaan puolisoiden välillä siten, että enemmän omistava joutuu maksamaan vähemmän omistavalle tasinkoa.
Avio-oikeuden ulkopuolelle voidaan kuitenkin sulkea omaisuutta avioehtosopimuksella. Myös toisen puolison saamaan lahjaan, testamenttiin tai henkivakuutuksen edunsaajamääräykseen voi sisältyä määräys, jonka mukaan edunsaajan puolisolla ei ole avio-oikeutta kyseiseen omaisuuteen. Tällöin kyseistä omaisuutta ei lasketa omaisuuden osituksessa avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöön.
Lainsäädännössä ei nimenomaisesti määrätä henkivakuutuskorvauksen asemasta puolison kuoleman johdosta toimitettavassa jäämistöosituksessa. Mikäli henkivakuutukseen ei ole sisältynyt määräystä edunsaajasta, sisältyy henkivakuutuskorvaus vainajan kuolinpesään. Kuolinpesälle maksettu vakuutuskorvaus kuuluu lähtökohtaisesti vainajan avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen.
Mikäli edunsaajaksi on määrätty leski ja puolisoilla on avio-oikeuden täysin poissulkeva avioehto, voidaan tilannetta tulkita siten, että lesken saama henkivakuutuskorvaus on avio-oikeudesta vapaata omaisuutta. Mikäli puolisoilla oli vain osittainen avioehto, voidaan leskelle määrätyn henkivakuutuskorvauksen tulkita kuuluvan avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen. Kun vakuutuskorvauksen edunsaajamääräyksellä edunsaajaksi on määrätty vainajan lapset, ei leskellä ole avio-oikeutta henkivakuutuskorvaukseen.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.