Minilex - Lakipuhelin

Kuinka ositus tehdään avioerossa, jos puolisoilla on avioehto?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Puolisot voivat päättää avioliittonsa avioerolla harkinta-ajan jälkeen, ja avioero laitetaan vireille hakemuksella. Tietyissä tilanteissa avioerolle ei tarvita harkinta-aikaa. Avioliiton päättyessä puolisoiden omaisuudet jaetaan osituksessa tasan osapuolten kesken avio-oikeuden mukaisesti, jos puolisot eivät ole tehneet avioehtoa. Avioehtosopimuksella on merkittäviä vaikutuksia siihen, miten avioerotilanteessa puolisoiden omaisuus jaetaan ositustilanteessa. 

Ilman avioehtoa molempien omaisuus puolittamisperiaatteen mukaisesti jaettaisiin puolisoiden kesken tasan. Avioehtosopimuksella taas voidaan määrätä, ettei puolisolla ole avio-oikeutta toisen omaisuuteen kokonaan tai osittain. Avioehto voi koskea joko toisen tai molempien puolisoiden omaisuutta.

Yleisimmässä avioehtosopimustyypissä sovitaan molemminpuolisesti avio-oikeuden poissulkemisesta. Tällöin molemmat puolisot saavat pitää oman omaisuutensa. Avioehdossa voidaan sopia myös avio-oikeuden poistamisesta vain tietystä omaisuudesta. Avioehtosopimus voi koskea esimerkiksi toisen puolison perimää perintöä, joka halutaan pitää omassa suvussa. Tällöin osituksessa muu omaisuus jaetaan tasan, mutta perintö jää omaisuuden jakamisen ulkopuolelle.

Avioehto ei ole ehdottoman sitova, vaan siitä voidaan poiketa tai sitä ei huomioida ollenkaan avioerotilanteessa, jos sopimuksen ehtojen noudattaminen johtaisi jommankumman osapuolen näkökulmasta kohtuuttomaan lopputulokseen. 

Puolison voi vaatia omaisuuden ositusta silloin, kun avioeroasia on vireillä tai kun avioliitto on purkautunut. Puolisoiden ei siis tarvitse odottaa harkinta-ajan päättymistä, vaan ositus voidaan aloittaa aiemmin. Ositus voidaan toimittaa kahdella tavalla: osapuolet voivat toimittaa osituksen itse keskenään tai osituksen toimittaa pesänjakaja, jonka tuomioistuin määrää. Osituksesta laaditaan asiakirja, joka päivätään ja allekirjoitetaan. Ositukseen tarvitaan lisäksi kaksi todistajaa. 

Mikäli osapuolilla ei siis ole avioehtoa, omaisuus jaetaan tasan osapuolten kesken avio-oikeuden mukaisesti. Avioehdolla voidaan muuttaa omaisuuden osittamista avioerossa. Avioeron ositustilanteessa on suositeltavaa kääntyä lakimiehen puoleen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]