Minilex - Lakipuhelin

Puolison avio-oikeus lahjaan

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliiton aikana kumpikin puoliso omistaa oman omaisuutensa normaaliin tapaan. Väliä ei ole esimerkiksi sillä, onko omaisuus saatu avioliiton aikana tai ennen sitä. Puolisoilla on kuitenkin lähtökohtaisesti avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Avio-oikeus realisoituu vasta avioliiton purkauduttua joko toisen puolison kuoleman tai avioeron johdosta. Käytännössä avio-oikeus vaikuttaa siten, että kun avioliiton purkautumisen jälkeen puolisoiden välillä toimitetaan ositusta, lasketaan avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöt yhteen ja kumpikin puoliso saa puolet tästä summasta. Jos toinen puoliso siis omistaa enemmän avio-oikeuden alaista omaisuutta, luovuttaa hän toiselle puolisolle omaisuutta tasinkona sen verran, että molemmat saavat lopulta yhtä suuren osan. Avio-oikeutta on kuitenkin mahdollista rajoittaa tietyin keinoin. Puolisoilla ei esimerkiksi aina ole avio-oikeutta lahjana saatuun omaisuuteen, jos näin on määrätty.

Yksi tapa rajoittaa avio-oikeuden ulottuvuutta on ottaa lahjakirjaan sitä koskeva maininta. Lahjanantaja voi nimittäin määrätä, ettei lahjansaajan aviopuolisolla ole avio-oikeutta lahjaan. Tällöin kyseinen määräys on otettava huomioon osituksessa, eikä lahjan arvoa oteta mukaan avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöjä laskettaessa. Puolisot voivat halutessaan myös itse sulkea lahjana saadun omaisuuden avio-oikeuden ulkopuolelle tekemällä avioehtosopimuksen, jossa esimerkiksi sovitaan, että jokin tietty omaisuuserä on avio-oikeudesta vapaata. He voivat myös sopia, ettei kummallakaan puolisolla ole lainkaan avio-oikeutta mihinkään toisen lahjana saamaan omaisuuteen. Myös tyypillinen avioehto, jossa avio-oikeus on suljettu kaikilta osin pois, poistaa avio-oikeuden tietenkin myös lahjojen osalta. Lähtökohtana on kuitenkin se, että puolisoilla on avio-oikeus myös lahjana saatuun omaisuuteen, ellei toisin ole määrätty.

Se, onko puolisolla avio-oikeutta toisen saamaan lahjaan, on siis hyvin tapauskohtaista. Jos puolisot ovat saaneet lahjaksi merkittävän määrän omaisuutta tai he tietävät saavansa omaisuutta vastaisuudessa, on heidän syytä harkita, haluavatko he säilyttää tähän omaisuuteen avio-oikeuden. Samoin suurta lahjoitusta harkitsevan on syytä pohtia, haluaako hän, että lahjan arvo tulee osituksessa myös lahjansaajan puolison hyväksi. Molemmissa tapauksissa voi olla syytä kysyä neuvoa lakimieheltä, joka voi myös tarvittaessa auttaa avioehtosopimuksen tai lahjakirjan laadinnassa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]