Minilex - Lakipuhelin

Lesken asumisoikeus ja avioehto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lesken asumista turvataan melko vahvasti lainsäädännön keinoin. Leskellä on nimittäin yleensä oikeus jäädä asumaan puolisoiden yhteiseen asuntoon toisen puolison kuoltua, vaikka perilliset vaatisivat perinnönjakoa. Näin siitäkin huolimatta, että lesken avio-oikeus kuolleen puolison omaisuuteen on avioehdolla poistettu. Tätä kutsutaan lesken asumisoikeudeksi tai laajemmin hallintaoikeudeksi. Leskellä nimittäin on oikeus pitää kuolleen puolison jäämistö kokonaisuudessaan jakamattomana hallinnassaan, jollei rintaperillisen jakovaatimuksesta tai perittävän tekemästä testamentista muuta johdu. Jos jakoon ryhdytään, leskellä on tästä huolimatta oikeus vähintään pitää jakamattomana hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetty tai muu jäämistöön kuuluva lesken kodiksi sopiva asunto, jos kodiksi sopivaa asuntoa ei muuten sisälly lesken varallisuuteen. Myös yhteisessä kodissa oleva tavanmukainen asuntoirtaimisto on aina jätettävä jakamattomana eloonjääneen puolison hallintaan.

Leski saa siis yleensä jäädä asumaan puolisoiden yhteiseen asuntoon, vaikka asunnon omistusoikeus menisi perinnönjaossa perillisille tai testamentinsaajille. Puolisoiden solmima avioehtosopimus vaikuttaa ennen perinnönjakoa tehtävässä puolisoiden omaisuuden osituksessa tai erottelussa, mutta avioehto ei vaikuta lesken oikeuteen jäädä asumaan asuntoon hallintaoikeuden nojalla.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]