Minilex - Lakipuhelin

Avioehto toisen kuollessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Aviopuolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen avioliiton myötä.  Avioliiton purkautuessa toisen puolison kuoleman vuoksi, voivat leski tai perilliset vaatia omaisuuden jakoa, eli ositusta toimitettavaksi.  Mikäli puolisot ovat tehneet avioehdon, aviovarallisuussuhteet puretaan ensisijaisesti avioehdon mukaisesti.   Avioehdolla puolisot määräävät avio-oikeuden laajuudesta liitossaan. Kummallekin puolisoista jaetaan se omaisuus, josta he ovat avioehdolla määränneet. 

Avioehto tulee olla laadittu ja rekisteröity avioliiton aikana.  Avioehto voidaan tehdä vain molempien puolisoiden suostumuksella ja sen tulee olla toimitettu rekisteröitäväksi Digi- ja väestötietovirastoon ennen avioliiton purkautumista tai avioeroasian vireille tuloa ollakseen pätevä.  Avioehdolla voidaan määrätä avio-oikeuden poistamisesta kokonaan tai osittain, sekä yksi- tai molemminpuolisesti.  Avioehdolla voidaan määrätä omaisuudesta, joka puolisolla on avioehtoa tehtäessä sekä omaisuudesta, jonka puoliso myöhemmin saa.  Avioehto ei rajoita lesken oikeutta käyttää aviopuolisoiden kotia ja asuntoirtaimistoa toisen puolison kuoleman jälkeen.

Jos kummallakaan puolisoista ei ole avio-oikeutta mihinkään toistensa omaisuuteen, toimitetaan avioliiton purkautuessa omaisuuden erottelu.  Omaisuuden erottelussa kummatkin puolisot saavat oman omaisuutensa.  Jos taas avioehdolla on rajattu tietty omaisuus avio-oikeuden ulkopuolelle, jaetaan osituksessa puolisoiden kesken tasan kaikki muu omaisuus paitsi se, joka on rajattu avio-oikeuden ulkopuolelle.  

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]