Minilex - Lakipuhelin

Avioehto toisen kuollessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Aviopuolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen avioliiton myötä.  Avioliiton purkautuessa toisen puolison kuoleman vuoksi, voivat leski tai perilliset vaatia omaisuuden jakoa, eli ositusta toimitettavaksi.  Mikäli puolisot ovat tehneet avioehdon, aviovarallisuussuhteet puretaan ensisijaisesti avioehdon mukaisesti.   Avioehdolla puolisot määräävät avio-oikeuden laajuudesta liitossaan. Kummallekin puolisoista jaetaan se omaisuus, josta he ovat avioehdolla määränneet. 

Avioehto tulee olla laadittu ja rekisteröity avioliiton aikana.  Avioehto voidaan tehdä vain molempien puolisoiden suostumuksella ja sen tulee olla toimitettu rekisteröitäväksi Digi- ja väestötietovirastoon ennen avioliiton purkautumista tai avioeroasian vireille tuloa ollakseen pätevä.  Avioehdolla voidaan määrätä avio-oikeuden poistamisesta kokonaan tai osittain, sekä yksi- tai molemminpuolisesti.  Avioehdolla voidaan määrätä omaisuudesta, joka puolisolla on avioehtoa tehtäessä sekä omaisuudesta, jonka puoliso myöhemmin saa.  Avioehto ei rajoita lesken oikeutta käyttää aviopuolisoiden kotia ja asuntoirtaimistoa toisen puolison kuoleman jälkeen.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Jos kummallakaan puolisoista ei ole avio-oikeutta mihinkään toistensa omaisuuteen, toimitetaan avioliiton purkautuessa omaisuuden erottelu.  Omaisuuden erottelussa kummatkin puolisot saavat oman omaisuutensa.  Jos taas avioehdolla on rajattu tietty omaisuus avio-oikeuden ulkopuolelle, jaetaan osituksessa puolisoiden kesken tasan kaikki muu omaisuus paitsi se, joka on rajattu avio-oikeuden ulkopuolelle.  

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa