Minilex - Lakipuhelin

Avioehto ja lesken asumisoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lesken oikeus asumiseen on turvattu siten, että hän saa jakamattoman hallintaoikeuden avioparin yhteisenä kotina käytettyyn asuntoon. Se sisältää myös oikeuden käyttää kodin irtaimistoa, kuten huonekaluja. Leskellä on asumisoikeus, vaikka asunto olisikin kokonaan vainajan omistuksessa. Kuitenkin, jos leski itse omistaa kodiksi sopivan asunnon, ei hän saa asumisoikeutta vainajan asuntoon. Lähtökohtaisesti asumisoikeus kuitenkin säilyy, jos lesken asumisen laatutaso laskisi, jos hän joutuisi muuttamaan omistamaansa toiseen asuntoon. Asiaa arvioitaessa otetaan huomioon muun muassa asunnon koko ja sijainti. Asumisoikeus on elinikäinen siinäkin tapauksessa, että leski menee uusiin naimisiin.

Leski ei saa omistusoikeutta asuntoon, vaan kyseessä on käyttöoikeus. Hän ei näin ollen saa esimerkiksi myydä asuntoa ilman kuolinpesän osakkaiden suostumusta. Vastaavasti perilliset eivät voi myydä asuntoa silloin, kun leskellä on asumisoikeus. 

Vaikka aviopuolisoilla olisi kokonaan avio-oikeuden poissulkeva avioehtosopimus, ei se poista lesken asumisoikeutta. 

Lesken asumisoikeus menee rintaperillisten lakiosaoikeuden edelle. Lesken oikeus asuntoon on näin ollen turvattu rintaperillisten vaatimusten tai testamentinsaajan oikeuksien estämättä. Lesken asumisoikeutta ei myöskään estä se, että hän on itse varakas ja voisi ostaa itselleen oman asunnon. Kuitenkin, jos kuolinpesällä on velkaa, menee velkojien oikeudet lesken hallintaoikeuden edelle ja asunto voidaan ulosmitata, jos se on ollut velan vakuutena. 

Asumisoikeutta ei ole, jos puolisoilla oli tuomioistuimessa aviopuolison kuollessa vireillä kanne avio- tai asumuserosta.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]