Minilex - Lakipuhelin

Avioehto ja elatusvelvollisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliitolla on suoraan lain nojalla monia oikeusvaikutuksia puolisoiden väliseen suhteeseen. Eräitä näistä ovat puolisoiden avio-oikeus toistensa omaisuuteen ja puolisoiden välinen elatusvelvollisuus. Avioehtosopimuksella voidaan poistaa puolisoiden avio-oikeus kokonaan tai osittain, mutta sillä ei voida vaikuttaa puolisoiden väliseen elatusvelvollisuuteen.

Puolisoiden keskinäisellä elatusvelvollisuudella tarkoitetaan sitä, että kummankin puolison tulee kykynsä mukaan ottaa osaa perheen yhteiseen talouteen ja puolisoiden elatukseen. Elatukseen kuuluu puolisoiden yhteisten sekä kummankin henkilökohtaisten tarpeiden tyydyttäminen. Elatusvelvollisuus tarkoittaa yleensä rahallista panosta, mutta myös kodin hoitaminen kuuluu säännöksen piiriin. Puolisoiden velvollisuus ja oikeus elatukseen on vahva, laissa säädetty oikeus. Elatusvelvollisuudesta voi vapautua avioliiton aikana vain, jos puoliso menettää kykynsä elatukseen täysin.

Puolisoilla on oikeus tehdä keskinäisiä sopimuksia tai sopimuksia ulkopuolisen kanssa avioliiton aikana normaaliin tapaan, eikä tähän ole yleensä rajoituksia. Myös joitakin lain mukaisia avioliiton oikeusvaikutuksia voidaan puolisoiden sopimuksella muuttaa. Avioehtosopimus on laissa säädetty sopimus, jonka solmimisessa on noudatettava muotovaatimuksia. Sen avulla vaikutetaan siis avio-oikeuden ulottuvuuteen. Sopiminen puolisoiden elatusvelvollisuudesta on kuitenkin hyvin rajoitettua. Puoliso ei voi sopia luopuvansa oikeudestaan elatukseen tavalla, joka tunnistettaisiin oikeudellisesti päteväksi. Kyseessä on siis pakottava lainsäännös. Elatuksen määrästä ja sen suorituksen tavasta voidaan kuitenkin periaatteessa sopia, kunhan sopimus on kohtuullinen. Tarvittaessa elatussopimus voidaan vahvistaa tuomioistuimessa, jos puolisot eivät pääse siitä yhteisymmärrykseen. Elatusvelvollisuus yleensä lakkaa, kun avioliitto päättyy.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]