Minilex - Lakipuhelin

Avioehto ja ositus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliiton purkautuessa tehdään omaisuuden ositus.  Jos avioliitto purkautuu toisen puolison kuoleman johdosta, voivat leski tai perilliset vaatia toimitettavaksi omaisuuden ositusta.  Jos taas kyse on avioerosta, niin avioeroasian tultua vireille voi kumpikin puoliso vaatia omaisuuden ositusta toimitettavaksi.  Osituksessa puolisoiden omaisuus jaetaan lähtökohtaisesti tasan.

Avioliiton aikana puolisot voivat laatia avioehdon.  Avioehto vaikuttaa siihen, miten omaisuus jaetaan osituksessa.  Avioliittolaki tuntee kolme erilaista avioehtoa.  Avioehto voi olla avio-oikeuden täydellisesti poissulkeva, jolloin kummallakaan puolisolla ei ole avio-oikeutta mihinkään toisen omaisuuteen.  Jos puolisoilla ei ole lainkaan avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, toimitetaan osituksen sijaan omaisuuden erottelu, jossa molemmat puolisot ottavat oman omaisuutensa.  Avioehto voi myös olla osittainen, jolloin kummallakaan puolisolla ei ole avio-oikeutta tiettyyn toisen omaisuuteen.  Tällöin osituksessa jaetaan puolisoiden kesken tasan kaikki muu omaisuus paitsi se, joka on rajattu avio-oikeuden ulkopuolelle avioehdolla.  Puolisot voivat tehdä avioehdosta myös yksipuolisen, jolloin toisella puolisolla ei ole avio-oikeutta mihinkään tai tiettyyn toisen puolison omaisuuteen.  Yksipuolista avioehtoa saatetaan kuitenkin pitää kohtuuttomana ja sen määräyksistä voidaan poiketa tai se voidaan jättää kokonaan huomiotta osituksen sovittelussa. 

Avioehdolla puolisot voivat siis sopia siitä, mikä osa omaisuudesta on avio-oikeuden alaista ja näin ollen otetaan huomioon omaisuuden osituksessa.  Avioehto tulee olla rekisteröity ennen avioliiton purkautumista tai avioeroa koskevan asian vireille tuloa ollakseen pätevä.  Lisätietoa avioehdosta ja osituksesta saat lakimiehiltämme soittamalla lakipuhelimeen.  

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Jos haluat varmistaa, että omaisuutesi menee juuri sinne mihin haluat avioeron päättyessä kuolemaan tai mahdollisessti avioeroon, tee avioehto.

Varoitukset

-Väärin tehty avioehto on mitätön, joten suosituksena on ottaa yhteyttä ammattitaitoiseen lakimieheen 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]